18.5.2022. 12:27
0
Željka Cvijanović se obrušila na Britansku ambasadu: Udarili su na srpsku djecu i njima se svete
Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović obrušila se danas na Ambasadu Velike Britanije zbog navodnog odugovlačenje izdavanja viza za reprezentativke BiH srpske nacionalnosti koje su trebale učestvovati na Seniorskom prvenstvu Evrope u Manchesteru

“To izaziva zgražavanje svakog normalnog čovjeka i podsjeća na mračna vremena prošlosti.

Udarili su na djecu i sportiste. Da se njima svete, za šta? Brojanje krvnih zrnaca djece i sportista predstavlja anticivilizacijsku diskriminaciju, ali i segregaciju kakva ne postoji nigdje u Evropi. Koliko znam, postoji samo u školama u Federaciji BiH i Ujedinjenom Kraljevstvu”, rekla je Cvijanović

Ona tvrdi da vize nisu izdate isključivo taekvondoistkinjama srpske nacionalnosti, a da su odobravanjem svim ostalim reprezentativcima BiH, pale sve maske.

“Ako je ukrajinska kriza razlog za odugovlačenje procesa izdavanja viza, kako smo mogli čuti u saopštenju Taekvondo saveza BiH, kako je moguće da je svim ostalim takmičarima iz BiH odobreno, a samo srpskim sportistima još nije? Za jednu od takmičarki, odugovlačenje već sada znači praktično odbijanje vize, jer nema ni teoretsku šansu da stigne na takmičenje, a i za drugu je preostao veoma kratak rok. Da li neko zaista ima namjeru da spriječi srpske djevojčice da se takmiče i postignu dobre rezultate na prvenstvu? Strašno i jadno”, naglasila je Cvijanović.

Vrlo brzo stigao je demant. Ambasador Velike Britanije u BiH Matt Field kazao je kako ovo nisu tačne informacije.

 

“Vidjeli smo određene netačne informacije o obijanju izdavanja UK viza. Zbog pravila o zaštiti privatnosti ne moženo komentarisati pojedinosti. Kašnjenja u izdavanju viza za UK se dešavaju diljem svijeta zbog prioritizacije aplikacija za vize iz Ukrajine”, naveo je Field.

Cvijenović je demantirao Taekwondo savez Bosne i Hercegovine, ističući da je do neizdavanja viza za Veliku Britaniju za članove taekwondo reprezentacije Bosne i Hercegovine došlo zbog novonastale situacije u Ukrajini, o čemu su Savez obavijestili organizatori.

“Predsjednik taekwondo saveza RS i član predsjedništva Taekwondo saveza BiH Branislav Njegovan kazao je u javnim istupima da vize nisu dobili samo članovi reprezentacije koji dolaze iz jednog bh. entiteta, što nije istina”, saopćeno je iz Taekwondo saveza BiH.

U zvaničnom odgovoru Ambasade Velike Britanije, navedeno je da se vize za Katarinu Kraišnik i Zoranu Sandić nalaze u proceduri izdavanja, te da nisu odbijene.

Katarina Kraišnik je članica Taekwondo kluba Novi Grad Sarajevo i članica Taekwondo saveza Federacije BiH, te ni na koji način nije povezana sa Taekwondo savezom RS.

Predsjednik taekwondo saveza FBiH i član predsjedništva Taekwondo saveza BiH Samir Šarić naglašava da viza nikome nije odbijena, već su u proceduri izdavanja.

“Predstavnici olimpijskog taekwondoa iz Taekwondo saveza BiH potreseni su činjenicom da vize nisu stigle na vrijeme, te su na sve načine pokušavali doći do njih. Taekwondo savez BiH izražava žaljenje što se sport i djeca zloupotrebljavaju u političke svrhe, te što se medijski prostor koristi za plasiranje netačnih informacija. Taekwondo savez BiH godinama gradi imidž kredibilnog saveza koji je prepoznat kao jedan od najorganizovanijih među svim sportovima, te nam ovakvi istupi štete ugledu i nisu dosljedni razine na kojoj se savez nalazi”, istakao je Šarić.

Članovi reprezentacije BiH Petra Ždero i Dinko Šegedin, osim državljanstva BiH, posjeduju i državljanstvo Republike Hrvatske, pa im za ulazak u Veliku Britaniju nije potrebna viza.

Nedžad Husić i trener reprezentacije Haris Husić dobili su vize, dok je trener Haris Husić svoju vizu morao u ponedjeljak uzeti u Beogradu, da bi u utorak stigao na let iz Splita.

S obzirom da Zorana Sandić putuje u četvrtak (19. maja), još uvijek postoji mogućnost da se njena viza preuzme u toku dana prije ulaska u BiH, što se desilo u slučaju trenera Harisa Husića.

Taekwondo savez BiH izražava nadu da će najbolji predstavnici taekwondo sporta iz Bosne i Hercegovine nastupiti na Evropskom prvenstvu i ostvariti vrhunske rezultate.

(A. Balićevac)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.