18.5.2022. 12:36
0
Dodiku narod vrijedi kao kićenje harmonike, pomoć od 100 KM već su pojele akcize i PDV!?
Enormna poskupljenja u BiH će omogućiti predsjedniku SNSD-a Miloradu Dodiku da prema tvrdnjama opozicije transparentno preko budžeta kupuje glasove za izbore. Za te namjene vlast u RS planira potrošiti 50 miliona KM. Dodik je po već oprobanom receptu srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića ovih dana obećao po 100 KM pomoći penzionerima, mladima i borcima, piše agencija Patria.

Ima se, može se. Zahvaljujući skupljem životu građana budžet RS-a će biti uvećan za 300 miliona KM. Građanima se planira vratiti tek oko 50 posto, od čega veći dio budžetskim korisnicima koji su i najjača glasačka mašinerija.

- Od početka godine imamo povećanje poreza. Prihodi od indirektnih poreza koji su pripali RS povećani su za 22 odsto za četiri mjeseca ove godine u odnosu na lani i iznose 543,5 miliona KM. Javni prihodi koje ubire Poreska uprava veći su za 14 odsto i iznose 911,5 miliona KM. Razlozi za ovakve rezultate su u boljoj naplati, ali i inflaciji, koja je za sada još ispod 10 odsto, ali je teško predvidjeti njene dalje tokove, s obzirom na kretanja na svjetskim berzama i tržištima, zbog čega smo pripremili novi set mjera, drugi u ovoj godini, navela je ministrica finansija RS-a Zora Vidović.


Iz ovog se jasno vidi zašto SNSD zajedno sa HDZ-om opstruira smanjenje akciza na gorivo i stope PDV-a na državnom nivou. Time bi korist za građane bila veća od predviđenih 100 KM, ali bi budžet RS-a bio prazniji. Koliko vrijedi 100 KM pomoći možda najbolje oslikavaju slike na kojima Dodik tom novčanicom kiti harmonikaše.

Borci, mladi i penzioneri su samo maska za nove budžetske rashode u kojima će bogati biti još bogatiji. Nije isto kada se sudiji i penzioneru primanja povećaju za 10 posto. Objektivno, Dodika kao i druge političare najmanje je briga za narod preko čijih leđa osiguravaju sebi lagodan budžetski život.

Svi građani znaju šta je nekada bilo 100 KM, a šta to znači danas i s koliko artikala izađu iz prodavnice za 100 KM, pa je pitanje može li taj iznos pokriti zimnicu i jedne režije ili pak knjige neophodne studentu.


(Patria/  Amer M.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.