18.5.2022. 15:50
0
Austrijski kulturni forum Sarajevo najavio koncert Selini Quarteta i izložbu "Samo violine su ostale. Alma i Arnold Rosé"
Austrijski kulturni forum Sarajevo najavljuje da u utorak, 24.05.2022. godine u 19 sati u sarajevskoj Vijećnici organizira koncert gudačkog ansambla Selini Quartet iz Beča i otvorenje izložbe “Samo violine su ostale. Alma i Arnold Rosé“. Manifestacija je prvobitno trebala biti održana u martu ove godine, ali je morala biti pomjerena zbog bolesti umjetnica.

Selini Quartet (Nadia Kalmykova - violina, Ljuba Kalmykova - violina, Loredana Apetrei - viola i Loukia Loulaki - violončelo) je osnovan 2017. godine u Beču, gdje su muzičarke zajedno nastupale u nekim od najznačajnijih koncertnih dvorana, kao što su Musikverein i Wiener Konzerthaus. Slijedili su nastupi širom Austrije i na brojnim festivalima u cijeloj Evropi, od Turske do Portugala i od Velike Britanije do Italije. Osvojile su i brojne nagrade, između ostalog  „Szymanowski International Music Competition” 2018. u Poljskoj, a 2021. su osvojile „Ysaye International Music Competition” u Belgiji i „Prague Spring International Music Competition” u Češkoj. Zbog svog uspjeha su uvrštene u muzički program Ministarstva vanjskih poslova Republike Austrije „NASOM – New Austrian Sound of Music”, da u sezoni 2020-2022. širom svijeta predstavljaju austrijsku muzičku scenu. Na koncertu u Vijećnici će izvesti djela Viktora Ullmanna, Julie Purgine i Franza Schuberta.
 
Izložba „Samo violine su ostale. Alma i Arnold Rosé“ je posvećena violinistima Almi i Arnoldu Rosé, dvjema ikonama austrijske muzike i bečkog društvenog života između dva svjetska rata. Karijere Roséovih i mnogih drugih naglo su prekinute 1938. godine dolaskom nacista na vlast u Austriji. Preko 66.000 jevrejskih Austrijanaca i Austrijanki nije preživjelo holokaust, među njima je bila i Alma Rosé, izgubila je život u logoru Auschwitz-Birkenau 5. aprila 1944. godine. Kao dirigentica ženskog orkestra u tom koncentracionom logoru uspjela je spasiti živote mnogih jevrejskih muzičarki. Njen otac Arnold Rosé umro je 1946. godine u egzilu u Londonu. A njihove čuvene violine i danas se mogu čuti u najvećim svjetskim operskim kućama i koncertnim dvoranama. Izložbu je 2018. godine priredio muzej Haus der Geschichte Österreich (Kuća austrijske historije) povodom 75. godišnjice smrti Alme Rosé.

Izložba će ostati otvorena za javnost do 03.06.2022. godine.

Sponzor manifestacije je Porsche BH.

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.