19.5.2022. 9:40
0
Michel mu ne može pomoći: Čović odustao od izmjena zakona, okreće se izborima i rezultatu HDZ-a?!
Od posjete predsjednika Evropskog vijeća Charlesa Michela koji će u petak i subotu boraviti u BiH ni predsjednik HDZ BiH Dragan Čović nema neka velika očekivanja. Govoreći danas u Tuzli o ovoj posjeti Čović je izrazio mišljenje da će ostati status quo što se tiče Izbornog zakona BiH.

"Charles Michel će pokušati razgovarati oko toga, obzirom da postoje političke opcije prije svega u Sarajevu SDA, ali manje više i drugi su se priklonili da ne budu proglašeni izdajicama da će ostati status quo što se tiče Izbornog zakona da se tu ništa neće promijeniti“, kazao je Čović.

On je dodao da ostaje pravi problem kako implementirati izborni rezultat nakon provedenih izbora.

"Imate odluku Ustavnog suda BiH koja nije provedena. To ne može biti zadatak nelegalnog Središnjeg izbornog povjerenstva to mora sukladno odluci uraditi PS BiH, vidjet ćemo kako. Kampanja je krenula, mi ćemo svoj posao odraditi, za to vrijeme ćemo u Parlamentu pokušati završiti ovaj posao, jer ja mislim da ima smisla raditi još neka dva mjeseca poslije toga Parlament neće raditi. Možemo još puno stvari uraditi kroz peti i šesti, eventualno sedmi mjesec", dodao je Čović.


Iako smatra da je CIK nelegalan te da se „očuvao odlukama Suda BiH pod pritiskom", Čović i HDZ ipak nisu spremni bojkotirati izbore, ali su se odlučili za blokadu. Odlukom ministara iz HDZ BiH Vijeće ministara BiH jučer nije moglo razmatrati ni usvojiti odluku o finansiranju Općih izbora u oktobru iako rok za osiguranje finansijskih sredstava ističe 19. maja. CIK je već morao otkazati određene aktivnosti jer nema novac na raspolaganju. Cijela situacija mogla bi u krajnjem slučaju pomjeriti održavanje izbora za jedan mjesec ukoliko se pokrene procedura usvajanja budžeta institucija BiH za 2022. godinu. 

"Šta se god desilo, HDZ i HNS izlaze na izbore i mi se pripremamo da budemo bolji nego ikad što se tiče izbora“, najavio je Čović.   


(Patria/  Amer M.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.