19.5.2022. 13:25
0
Vlada ZDK-a usvojila Program utroška sredstava u poljoprivredi za 2022.
Vlada Zeničko-dobojskog kantona usvojila je danas Program utroška sredstava za podsticaj poljoprivredi za 2022. godinu.

Kako je istakao resorni ministar Mirsad Hadžić, ovogodišnji je program usvojen s malim zakašnjenjem, jer se čekalo usvajanje budžeta Federacije BiH te zbog želje da podsticajne mjere u dogovoru s poljoprivrednim proizvođačima prilagode situaciji u zemlji i regionu.

-Ponavljam s ponosom, prvi smo u državi isplatili poticaje za proljetnu sjetvu u iznosu od 350.000 KM. Ukupna sredstva opredjeljena za podsticaje su 3,5 miliona KM pa je danas usvojen program za tu razliku od 3.150.000 KM - napomenuo je ministar Hadžić.

Program je, podvlači, zadržao poticaje za animalnu proizvodnju, nove zasade malina…Očekuje da će skorašnjim rebalansom budžeta ZDK-a imati i dodatna finansijska sredstva za ovu namjenu.

- U razgovoru s našim poljoprivrednicima, nama je cilj da s rebalansom budžeta koji očekujemo, to bude makar jedan posto budžeta ZDK-a. S tim bismo postigli sve one efekte koji se od nas očekuju - smatra Hadžić.

Vlada je usvojila odluke o podršci domovima zdravlja u Zavidovićima, Doboj-Jug, Usora i Žepče te Zavodu za bolesti ovisnosti ZDK-a. Ukupno je opredijeljeno oko 150.000 KM, od čega je, navodi ministar zdravstva Adnan Jupić, 90.000 KM namijenjeno za Zavod za bolesti ovisnosti ZDK.

-Vlada nastavlja kontinuitet u pomaganju svih naših zdravstvenih ustanova. Kantonalni zavod dobija sredstva za razvoj određenih projekata iz svoje nadležnosti, a domovima zdravlja ćemo finansirati ili sufinansirati dio sredstava za nabavku opreme, koje će te ustanove nabaviti po javnim nabavkama. Radi se o EKG aparatima, defribilatorima i ono što je najneophodnije domovima zdravlja - istakao je Jupić.

Vlada je danas usvojila i Izvještaj o izvršenju Finansijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja ZDK za prva tri mjeseca ove godine.

-ZZOZDK u prvom kvartalu 2022. godine poslovao je pozitivno. U odnosu na Finansijski plan, pozitivan je za 3.600.000 KM. To je rezultat naplate dijelom zaostalih sredstava iz prethodnog perioda. Kada je u pitanju naredni period, za 2022. godinu planiramo nastavak ovih aktivnosti i da poslujemo pozitivno i na kraju ove godine - ističe direktor ZZOZDK Omer Škaljo.

Napominje da su ukupni prihodi u prva tri mjeseca bili veći od 53 miliona KM, a rashodi preko 49 miliona KM.

Najavljuje kako će u toku ove godine raspisati tender za Informatizaciju zdravstvenog sektora ZDK, koja će omogućiti dodatne uštede te kvalitetniju uslugu i veći izbor lijekova za oko 326.000 zdravstvenih osiguranika tog kantona. Na području FBiH, napominje Škaljo, samo je Tuzlanski kanton prije 15 dana proveo kompletnu procedure u tom dijelu.

ZZOZDK nakon uspostave tog sistema očekuje uštede veće od 10 miliona KM, a možda, dodaje Škaljo, te uštede budu i oko 15 miliona na godišnjem nivou.  




(Fena / Aldina R.) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.