19.5.2022. 15:54
0
Dodik opsovao u dnevniku Nove TV
Izmjene Izbornog zakona će biti donesene kada to Bošnjaci budu htjeli, poručio je član Predsjedništva BiH i predsjednik SNSD-a Milorad Dodik, u intervjuu za Dnevnik Nove TV.

Oni žele majorizaciju, žele podrediti hrvatski i srpski narod. Žele napraviti organizaciju BiH koja ne uvažava konstitutivnost naroda i entitetski sastav. Hrvatski narod ima jednaka prava kao svi narodi i sasvim opravdano traži svoje teritorijalnu političku strukturu. Imaju moju podršku. Od Hrvata ovisi što će raditi dalje. SDA u svom programu ima ukidanje konstitutivnosti i ustavne strukture u BiH. Nama na bazi neke retorike žele napraviti čitavu zapadnu politiku protiv nas, izjavio je Dodik.

Govoreći o svom odnosu sa predsjednikom Hrvatske Zoranom Milanovićem naglasio je kako imaju dobar i odnos, te da se čuju i po nekoliko dana zaredom, zavisno od tema koje su aktuelne.

– Pričamo o uspostavanju sistema koji garantuje mir. Najviše pričamo o opravdanim zahtjevima o pitanju ravnopravnog i jednakopravnog postupanja. Jako mi je drago što Milanović i Plenković imaju gotovo jasan stav. Koliko vidim, razlikuju se u nekim metodologijama, tvrdi Dodik dodavši da je Milanović u pravu kad to postavlja kao pitanje “biti ili ne biti”.

Međutim, na pitanje da li je, zajedno sa Milanovićem, proruski čovjek na Balkanu, Dodik se nije mogao suzdržati i odgovorio je u svom maniru.

– Jel ti mene zaj….aš? Danas je to popularno. Ja sam čovjek srpskog naroda i sarađujem sa svima. Nije mi teško sarađivati ni s Amerikom, Velikom Britanijom, Njemačkom ili EU. Imam vrlo pozitivno mišljenje o saradnji s Rusijom, vezano za mnoga ekonomska pitanja. Ne nosim etiketu i nisam ničiji. S Putinom sam razgovarao o tome da napravimo plinovod koji bi bio poveznica s balkanskim tokom i da Gazprom preuzme operativne aktivnosti. Međutim, zbog trenutne situacije to je trenutno u zastoju. Kako je važno da Hrvatska ima plinovod, tako je važno i za nas – rekao je Dodik, napominjući kako je o ovom pitanju razgovarao i sa šefom ruske diplomatije Sergejom Lavromom, koji mu je kazao kako je u toku realizacija ove ideje.
 
Prema njegovim riječima, veliki su bezobrazni i smatraju da s malima mogu raditi što žele, komentarišući tako činjenicu da je pod sankcijama SAD-a i Velike Britanije, te da Njemačka priprema veliku rezoluciju. Također se osvrnuo i na najavu Evropske komisije da će biti obustavljena četiri projekta u RS koji se realizuju evropskim novcem.

– Jeste li sigurni? Ti projekti idu. Ako misle da ne trebaju Siemensove turbine u hidroelektrani na Trebišnjici onda okej, ima i drugih turbina. Nije to davanje, ugrađuju svoju opremu i nama daju kredit. Ako misle da će nas to prekinuti, neka zaustave to. Imamo mi drugih turbina – naglasio je Dodik dodajući da je to politička spekulacija.


Za činjenicu koju je saopćila Katolička crkva da je u RS-u od predratnog broja od 200.000 Hrvata u RS-u ostalo samo oko 15.000 kazao je da on i njegova politika nisu krivi za to, te da se radi o prirodnom toku stvari “koje je rat samo ubrzao”.

Rekao je da će otići u Srebrenicu, ali u okviru kampanje, s obzirom da tamo njegova stranka ima općinski odbor. Međutim, što se tiče genocida, Dodik kaže da je to tema koja se uvijek pokušava reciklirati.

– Sve je oko toga rečeno. Mislim da postoji ozbiljna manipulacija na tu temu. Ako je nešto istina, vrlo je teško biti kreten pa ne prihvatiti istinu, rekao je Dodik za Novu TV te zaključio da je nevinih žrtava bilo na svim stranama, dodajući kako je u toku, kako on kaže, “građanskog rata u BiH” u RS-u poginulo 23.000 ljudi, od čega 8.0000 civila.


(Admir O.)

RSDodik
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.