19.5.2022. 16:32
0
SDA žestoko udarila na Trojku: Oni rade reviziju savremene historije BiH
SDA je na svom Facebook profilu objavila žestoku kritiku premijera KS Edina Forte i Trojke optuživši ih da oni svojim djelovanjem nastoje promijeniti historiju BiH.

Prije svega oni su se osvrnuli na javni poziv koji je objavljen na zvaničnoj stranici Ministarstva za nauku, visoko obrazovanje i mlade KS a u kojem je, kako navode, problematično to što su agresiju na BiH okarakterisali kao "tragični sukob".

- Ministricu Aleksandru Nikolić, njene kolege i premijera Fortu vrijedi iznova podsjetiti da se u Bosni i Hercegovini nije dogodio nikakav “tragični sukob”, već planski smišljena agresija na nezavisnu i međunarodno priznatu državu, kojoj je bilo uskraćeno pravo na naoružanje i samoodbranu, naveli su iz SDA.

Oni ističu kako je BiH bila krvavo razarana s ciljem istrebljenja hrvatskog i bošnjačkog naroda nad kojim je izvršen genocid.

- Bosna i Hercegovina se nije nesretno spotakla u vrtlogu dugogodišnjeg balkanskog antagonizma, niti je bila jedna od tri zaraćene strane, što je interpretacija koja odgovara formulaciji “tragični sukob”.

SDA dodaje kako bi jedna državna institucija kao što je Ministarstvo za naulu, visoko obrazovanje i mlade trebalo čuvati historiju o savremenoj historiji BiH koja je zasnovana na pravno utvrđenim činjenicama, brojnim dokazima i sudskim presudama.

- Nakon izjava premijera Forte o tome kako su “rat dobili seljaci”, oglušivanja o zahtjev žrtava genocida, prebrojavanja ubijene djece opkoljenog Sarajeva, Vlada i skupštinska većina moraju se nadmisliti nad revizijom, ne međunarodnih presuda ni sporova, već revizijom savremene historije Bosne i Hercegovine, u kojoj sistemski učestvuju.


(Admir O.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.