21.5.2022. 13:57
0
Izetbegović: O Izbornom zakonu će se pregovarati tek nakon izbora, Čović je konačno za to da se oni održe
Predsjednik SDA Bakir Izetbegović, nakon sastanka sa predsjednikom Evropskog vijeća Charlesom Michelom, kazao je da je bh. zvaničnicima ponuđena "mapa puta" koja predviđa da se o Izbornog zakonu pregovara najesen, nakon izbora i formiranja koalicija.

Prvo, ove teme koje su ovom času neophodne BiH. Dakle deblokade, stabilizacija prilika u BiH, bolja saradnja, evropski put prije sjednice Vijeća EU koja je krajem juna. Oni će nas pozvati, vjerovatno će oni doći u Sarajevo ili ćemo otići u Brisel, a zatim za jesen, nakon izbora i nakon formiranja koalicija ove naše teške teme, Izborni zakon, državna imovina, zakon o zabrani genocida, naveo je Izetbegović.

Istakao je kako Evropska unija i Michel vraćaju fokus na evropski put Bosne i Hercegovine.

- Spreman je raditi na jednoj agendi koja će spustiti ljestvicu sa 14. prioriteta, ići na nešto što je manje ambiciozno, što će nam omogućiti dobijanje kandidatskog statusa i pokretanje tog procesa, rekao je Izetbegović.

Istakao je da su evropski predstavnici napravili grešku time što Bosnu i Hercegovinu nisu snažno podržali prema članstvu u Evropskoj uniji, umjesto podizanja ljestvice u smislu zahtjeva.

- Jučer smo vidjeli jednog drugačijeg Milorada Dodika, kooperativnijeg i po pitanju Altheae i po pitanju evropskog puta općenito. Mislim da je to itekako rezultat posjete Michela i konačno danas sam čuo gospodina Čovića koji je jako za to da se održe izbori, da se HNS snažno priprema za izbore. Dakle, jedan novi pristup i samog HDZ-a kada je u pitanju izborni proces, kazao je Izetbegović.

Na pitanje da li je Michel postavljao neke uslove, Izetbegović je odgovorio da je njegov pristup bio "vrlo mekan".

- Njega su zanimali detalji. Htio je da od glavnih aktera iz prve ruke lično ispita neke stvari, istakao je.


(Admir O.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.