22.5.2022. 21:35
0
Urbicid brine NVO i građane Banja Luke
Novi prijedlog rješenja za Regulacioni plan gradske jezgre Banje Luke izazvao je oštre reakcije udruženja građana i stručne javnosti, jer je ukazao na trajno narušavanje izgleda najužeg centra u kojem niču gigantske zgrade.

Posebno ogorčenje šire javnosti izaziva stambeni kompleks na mjestu tzv. "rupe" u blizini Palate predsjednika RS-a, na kojem je bivši gradonačelnik Banje Luke Igor Radojičić najavljivao gradnju trgovačkog centra. Od toga se vrlo brzo odustalo zbog neuvjetnog prilaza i uskih saobraćajnica u tom dijelu grada i prešlo na izgradnju zgrada, za koje je obećavano da će biti visine do pet spratova.

Međutim, najnoviji prijedlog Regulacionog plana ukazuje na višespratnice sa 11 do 12 spratova, a cijena kvadrata stanova, koji se već u ovoj fazi mogu kupiti na spomenutoj lokaciji, iznosi 4.600 KM.

U Centru za životnu sredinu su podsjetili da su se prije četiri godine aktivno uključili u praćenje procesa izrade regulacionog plana za centralno područje grada Banja Luka, ali da nisu ni slutili da taj proces može da poprimi "neobjašnjive i radikalne promjene u periodu koji će uslijediti".

- U međuvremenu je u Banjoj Luci došlo do promjene gradske vlasti i nova administracija je najavljivala novu eru u borbi protiv tzv. tajkuna i njihovog direktnog utjecaja na lokalnu administraciju. Nekada najavljivani trgovački centar, na mjestu famozne "rupe", pretvoren je u niz stambeno-poslovnih zgrada, jedva prihvatljive spratnosti od pet spratova. Čudnim i nejasnim, a povrh svega iznimno netransparentnim procesom posljednjih godinu i po dana, na području "rupe" niče stambeno naselje enormnih gabarita od 11 do 12 spratova – istakli su u Centru za životnu sredinu.

Spornim su ocijenili i najavljenu izgradnju spomenika palim borcima u centru grada.

- Uvidom u idejno rješenje spomenika, smatramo da je spomeniku ovakvih gabarita prije mjesto na nekoj lokaciji koja nije okružena drugim izgrađenim objektima – dodaju.

Ocijenili su i da je nacrt izmjene dijela regulacionog plana centralnog gradskog područja još jedan u nizu onih koji rasparčavaju, narušavaju i dezintengrišu izgled i funkcionalnost Banje Luke.

Također, prije godinu dana nastavnici Arhitektonsko-građevinsko-geodetskog fakulteta u Banjoj Luci (AGGF) izrazili su zabrinutost zbog najavljene gradnje tzv. Bijelog dvora, stambeno-poslovnog kompleksa i hotela u centru Banje Luke, uz ocjenu da će to dovesti do dramatične degradacije centralne zone grada.

Uprkos tome, radovi na ovoj lokaciji se izvode punim kapacitetom, a kako saznajemo u agencijama za prodaju nekretnina, kvadrat stana će koštati između 6.000 i 7.000 KM.

(A. Balićevac)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.