23.5.2022. 14:31
0
Bevanda: U završnoj fazi smo sa DOB-om, kada ga usvoji Vijeće ministara šaljemo i Nacrt budžeta
Vjekoslav Bevanda, ministar finansija i trezora BiH kazao je na današnjoj sjednici Doma naroda PS BiH da je tačna informacija da sjednica Vijeće ministara BiH nije ni održana i da nije bilo dovoljno glasova za raspravu koja je bila predmet dnevnog reda Odluka o izdvajanju sredstava CIK-u za provođenje Općih izbora.

Ministar Bevanda je kazao da se institucije BiH nalaze šesti kvartal na privremenom finansiranju.

"Jedino je Proračun dokument koji regulira sve i zato se vode duge rasprave o njegovoj formi i sadržaju. Prva tačka je usvajanje Globalnog okvira fiskalne bilance. Zakon o fiskalnom vijeću je prekršen, svi su donijeli proračune. Fiskalno vijeće čine predsjedavajući VM BiH, ministar finansija, dva entitetska premijera i dva ministra finansija. Za donošenje odluka potrebno je pet glasova. Rok za Globlani finansijski okvir je bio 31.05.2021. MFT je upućivalo urgencije Fiskalnom vijeću više puta. Fiskalno vijeće je usvojilo Globalni finansijski okvir 30. marta čime je ispunjena prva tačka. Zašto nisu održavane sjednice, krivi su svi izuzev ministra Bevande. On je bio na svakoj. Devet mjeseci smo čekali Globalni fiskalni okvir", kazao je Bevanda.   

Kada je riječ o Nacrtu budžeta institucija za 2022. godinu Bevanda je kazao da je on u završnoj fazi kao i Dokument okvirnog budžeta.

"Uputit ćemo DOB Vijeću ministara i nakon njegovog usvajanja uputit ćemo Nacrt u dalju proceduru", naveo je Bevanda. 

(Patria/Admir O.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.