26.5.2022. 15:12
3
Schmidt napravio skandal nakon sastanka sa Stanivukovićem: Banjaluku nazvao "glavnim gradom Republike Srpske"
Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt posjetio je Banja Luku gdje se sastao sa gradonačelnikom Draškom Stanivukovićem.

Schmidt je u obraćanju medijima istakao da je zadovoljan ishodom sastanka. Ono što je 'iznenadilo' javnost je to što je Banja Luku oslovio glavnim gradom RS, suprotno Ustavu BiH prema kojem je glavni grad oba bh. entiteta Sarajevo.

Šemsudin Mehmedović, zastupnik SDA u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine reagirao je na ovu izjavu Schmidta.

"Vrlo opasan signal visokog predstavnika Schmidta. Nazvao je Banja Luku glavnim gradom Republike Srpske. Glavni grad RS-a je Sarajevo. Schmidt mora reći da je pogriješio ili napravio lapsus i izviniti se ili dati ostavku - ovo je podstrek Dodiku i signal da se RS od OHR-a tretira kao država. Veliki Schmidtov poklon Putinu, Vučiću i Dodiku. Nakon ovog vrlo je jasno da ćemo vrlo skoro gledati formalno uspostavljanje hrvatske samouprave sa Mostarom kao glavnim gradom. Čović je danas dobio signal od Schmidta", kazao je Mehmedović.

(A. Balićevac)

3
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.