26.5.2022. 20:00
0
Košarac razgovarao sa zamjenicom ministra vanjskih poslova Slovačke Brockovom
Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac razgovarao je danas u Sarajevu sa zamjenicom ministra vanjskih i evropskih poslova Slovačke Ingrid Brockovom o unapređenju bilateralne saradnje, evropskim integracijama i aktuelnoj političkoj situaciji u BiH.

Na sastanku je istaknuto da su BiH i Slovačka prijateljske zemlje bez otvorenih pitanja, te da postoji prostor za unapređenje ekonomske saradnje, posebno u sektorima energetike i poljoprivrede, te na polju digitalizacije.

Ministar Košarac informirao je sagovornicu o aktuelnim političkim prilikama u BiH, te poručio da je rješenja neophodno tražiti u okviru Dejtonskog sporazuma i Ustava, uz poštovanje nadležnosti svih nivoa vlasti u BiH.

-Republika Srpska je privržena slovu Dejtonskog sporazuma, njeni zvaničnici afirmišu mir i stabilnost, te striktno poštovanje ustavnih nadležnosti. Mi zagovaramo unutrašnji dijalog legitimnih predstavnika konstitutivnih naroda o svim otvorenim pitanjima, bez uplitanja stranaca i nametnutih rješenja - poručio je ministar Košarac.

On je upozorio da dio međunarodne zajednice u BiH nametanjem odluka i pritiscima na domaće političke zvaničnike nanosi veliku štetu samoj zemlji.

- Stranci u pravilu s bošnjačkom političkom strukturom zagovaraju model po kojem se osporavaju ustavne nadležnosti entiteta u želji da jačaju nadležnosti institucija na zajedničkom nivou. To je za Republiku Srpsku potpuno neprihvatljivo, jer smo izričito protiv centralizacije BiH - naglasio je ministar Košarac.

On je ponovio da Republika Srpska i njeni zvaničnici ne prihvataju niti će prihvatiti legitimitet njemačkog diplomate Christiana Schmidta kao visokog predstavnika, jer nije imenovan u skladu s Dejtonskim sporazumom i međunarodnim pravom.

-Prepoznajemo i protivimo se nastojanjima dijela međunarodne zajednice i bošnjačkih političara da Ustavni sud BiH modeliraju kao tumača određenih propisa u zemlji, što nije i skladu s Ustavom niti za to postoji bilo kakav validan argument - naveo je ministar Košarac.

Govoreći o reformi izbornog zakonodavstva u BiH, on je naglasio da je taj proces trebalo da bude okončan prije Opštih izbora u oktobru ove godine.

- Opasna je namjera bošnjačkih političkih struktura i dijela međunarodne zajednice da modeliraju izborne pobjednike kod Srba i Hrvata, te da obezbijede participaciju u vlasti političkih struktura koje nemaju podršku srpskog i hrvatskog naroda. Takve strukture bile bi potpuno u funkciji stranaca i bošnjačke politike, što je apsolutno neprihvatljivo' - ocijenio je ministar Košarac a prenosi u saopćenju Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH. 



(Fena / Aldina R.) 



0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.