26.5.2022. 20:45
0
„Vladajućoj koaliciji bi odgovaralo da ne dođe do izbora i da u naredne četiri godine imamo Vijeće ministara BiH u tehničkom mandatu“
Denis Zvizdić, zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine u opsežnom intervjuu za Source portal govorio je o brojnim aktuelnim političkim dešavanjima u našoj zemlji, s posebnim osvrtom na značaj održavanja izbora u Bosni i Hercegovini.

"Ja sam potpuno siguran da bi vladajućoj koaliciji na bh. nivou u potpunosti odgovaralo da ne dođe do izbora, iako se deklarativno zalažu za izbore - zalažu se za izbore i SDA i SNSD, ali ustvari konačni cilj je da ne dođe do implementacije izbornih rezultata i da imamo u naredne četiri godine Vijeće ministara u tehničkom mandatu, u ovome sastavu i vladu Federacije u još jednom tehničkom mandatu, to je jedan klasičan primjer potpune suspenzije demokratije u zemlji koja je aspirat za članstvo u EU", kazao je Zvizdić te dodao: 

"Dakle, oni na svaki način pokušavaju da obesmisle državne institucije. U tom pravcu je i ponuda Milorada Dodika da Republika Srpska finansira izbore - to je ustvari poruka da Bosna i Hercegovina nije funkcionalna, a da su entiteti funkcionalni da to mogu uraditi. Tu poruku treba grubo odbiti, treba natjerati državne instittucije da završe svoj posao. Mi možemo svu proceduru sprovesti za sedam do deset dana."

Uz to je dodao kako je rješavanje pitanja finansiranja izbora stvar političke volje. 

"Ovdje je pitanje političke volje, to građani treba da znaju. Ovdje je namjera da se oduzme pravo građanima Bosne i Hercegovine, to vrhunsko ključno demokratsko pravo pravo da mogu birati i da mogu biti birani. Dakle, želi se oduzeti pravo glasačima da glasaju, a to naravno ozbiljno zadire u sferu krivičnog prekršaja", navodi Zvizdić. 

O mogućim sankcijama, te da li u ovoj vrsti ometanja izbornog procesa u Bosni i Hercegovini postoje elementi krivične odgovornosti, Zvizdić navodi da zasigurno postoji.

"Postoje vrlo jasni pokazatelji koji ukazuju na to do kad se mora usvojiti budžet. Budžet je ključan za funkcioniranje svake države, pa samim tim i Bosne i Hercegovine. Od tog budžeta ovisi veliki broj državnih institucija i ovisi njihovo normalno funkcioniranje kako bi država i unutar i prema svojim međunarodnim partnerima, u svojim regionalnim odnosima i regionalnim i međunarodnim obavezama mogla da funkcionira. Oduzimanje istovremeno vrlo jasne odrednice da izbori moraju biti finansirani od strane državnih institucija u određenim rokovima je oduzimanje demokratskog prava, prava da svaka punoljetna osoba glasa, da bude birana ili da bira i to sasvim sigurno spada u sferu krivičnog prekršaja", kazao je Zvizdić. 

"S druge strane sankcije su, to sam više puta ponovio jedan od najboljih instumenata koji stoji u rukama predstavnika međunarodne zajednice u njihovom odnosu prema političarima na Balkanu koji imaju taj tzv. balkanski mentalitet da deklarativno govore jedno, a suštinski rade drugo. I to stalno varanje predstavnika koji dolaze iz demokratskih zemalja EU gdje su čast, dostojanstvo i odgovornost na prvom mjestu ustvari nas stalno vraća u tu spiralu neodgovornosti i blokadi državnih institucija", navodi Zvizdić. 

Na pitanje da li će po ovom pitanju biti neophodna ozbiljnija intervencija međunarodne zajednice, Zvizdić navodi slijedeće: 

"Ako se nastavi ovakvo ponašanje predstavnika vladajuće koalicije na državnom nivou Bosne i Hercegovine, naravno da će biti neophodno djelovanje međunarodne zajednice, pogotovo visokog predstavnika koji je da tako kažem 'čuvar demokratije u Bosni i Hercegovini'", kazao je Zvizdić. 

U konačnici je napomenuo da nikako ne bi smjeli govoriti prolongiranju izbora te da je potrebno da izbori budu održani 2. oktobra, kako je i planirano. 

"Naravno ne treba govoriti o prolongiranju izbora, pokušava se to uraditi da bi Centralna izborna komisija u jednom trenutku rekla - 'okej, izbori mogu biti u oktobru, možda u novembru možda u decembru'. Ne! Izbori će biti 2. oktobra i toga se svi moramo pridržavati. Državne institucije i Vijeće ministara su obavezni da urade svoj dio posla, ali i one institucije koje prate one koji namjerno, ciljano, planski opstruiraju demorkatske procese u Bosni i Hercegovini - koji spadaju već u sferu krivičnog zakona", kazao je Zvizdić. 



(Aldina Rovčanin)

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.