26.5.2022. 22:00
0
Dodik unaprijed znao odluku Ustavnog suda BiH u vezi deklaracije i zaključaka NSRS
Iako je plenarna sjednica Ustavnog suda BiH počela jutros u 9:30 na kojoj je razmatrano više predmeta, među kojima i apelacije u vezi Izbornog zakona koji je predložio HDZ i odluka Narodne skupštine RS u vezi prijenosa nadležnosti s države na bh. entitet RS, Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH već u 12 sati je znao kakvu će odluku donijeti Ustavni sud BiH! Potvrđuje to i stenogram sa današnjeg sastanka koji je održan u Predsjedništvu BiH sa ministricom vanjskih poslova Ujedinjenog Kraljevstva Liz Truss.

"Danas je Ustavni sud, opet pod pritiskom vaših ljudi zajedno sa nekima iz Amerike i Evrope, donijeti još jednu neustavnu odluku da će stavove, odnosno deklaraciju, kako RS gleda na ove stvari kao navodno poništiti.

Želim samo da Vas obavijestim, da ćemo mi već danas pokrenuti inicijativu i umjesto deklaracije donijećemo rezoluciju, pa kad nam ukinete rezoluciju onda ćemo donijeti zaključke, pa kad ukinete i to onda ćemo donijeti stavove. Pa ćemo se okrenuti na rezoluciju plus i tako dalje. Nećete uspjeti da me srušite. Јa sam izabran od naroda, ja nisam biran od vas. Јa nisam biran da tu vama polažem račune, ja sam biran da polažem račune narodu koji me bira", kazao je Dodik na današnjem sastanku obraćajući se ministrici. 

Ovakvo Dodikovo ponašanje ne treba čuditi nikoga s obzirom da je u više navrata isticao da su sudije Ustavnog suda BiH koji dolaze iz RS spremne napustiti Ustavni sud BiH kada to vlast entiteta RS od njih zatraži. 

Dodik se oštro protivi stranim sudijama u Ustavnom sudu BiH iako se 99 posto odluka donosi glasovima domaćih sudija. No, jasno je da Dodik želi potpunu kontrolu i nad tom institucijom. 

Inače, Ustavni sud BiH zvanično se oglasio nešto prije 17 sati saopćenjem za javnost.

"Ustavni sud je, odlučujući o zahtjevu 15 članova Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine za rješavanje spora između Bosne i Hercegovine i Republike Srpske, utvrdio da postoji spor u vezi s donošenjem osporenih odredbi Deklaracije i Zaključaka od strane Narodne skupštine Republike Srpske o vraćanju prenesenih nadležnosti sa države Bosne i Hercegovine na entitet Republika Srpska u oblasti pravosuđa, odbrane i sigurnosti, indirektnog oporezivanja i drugih pitanja. Utvrđeno je da pojedine odredbe osporenih akata nisu u skladu sa čl. I/2. i III/3.b) Ustava Bosne i Hercegovine, zbog čega je pojedine odredbe navedenih akata Ustavni sud ukinuo", naveo je Ustavni sud BiH. 

Tonski zapis sa današnjeg sastanka sa Truss objavila je Istraga. 



(Patria / Aldina R.) 

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.