28.5.2022. 17:15
0
U susretu Danu bijelih traka 31. maja: U Prijedoru još uvijek nema spomenika za 102 ubijene djece
Šefica Misije OSCE-a Kathleen Kavalec prošle sedmice boravila je u Prijedoru gdje je održala sastanak sa gradonačelnikom Slobodanom Javorom i predsjednikom Skupštine Grada Prijedora Mirsadom Duratovićem. Jedna od tema je bila i izgradnja spomenika ubijenoje djeci Prijedora.

Gradonačelnik Javor je potvrdio da je Prijedor otvoren grad za saradnju i rješavanje svih pitanja. Izgradnja spomenika je u fazi u kojoj se od tri opcije treba usaglasiti jedna. Predsjednik Skupštine Grada Prijedora Mirsad Duratović je naglasio da se radi na pitanju spomenika i naglasio da je bitno razgovarati sa roditeljima ubijene djece, a ne samo sa nevladinim organizacijama. 

U susret još jednom Danu bijelih traka 31. maja iz inicijative Jer me se tiče koja svakog 31. maja obilježava i sjeća se žrtava Prijedora među kojima je 102 djece, napominju da i nakon devet godina od inicijative za podizanje spomenika nema memorijala.

"Obilježavanje Dana bijelih traka je podsjećanje na 31. maj 1992. godine kada je Krizni štab opštine Prijedor primorao nesrpsko stanovništvo da svoje kuće i stanove označe bijelim zastavama, a ukoliko se kreću gradom da moraju nositi bijelu traku oko ruke. Prijedorske bijele trake su neoboriva činjenica utvrđena u sudskim procesima za ratne zločine i ove godine obilježavamo 30 godina od zadnje pojave takvih traka u ratnim okolnostima u Prijedoru.

Okupljanje učesnika u Prijedoru planirano je u utorak 31. maja 2022. godine u 12:00 h na kraju šetalačke zone. Učesnici povorke prije početka šetnje mogu pogledati lokaciju na kojoj je planirana izgradnja spomenika ubijenoj djeci, u parku pored mosta na ulazu u Stari grad (ul. Ahmeta Babića). Jedan od prvih ciljeva koji smo postavili u inicijativi Jer me se tiče, jeste izgradnja memorijala za 102 ubijene prijedorske djece. Pružili smo nesebičnu podršku inicijativi roditelja ubijene djece ali nakon devet godina nastojanja memorijala još nema", naveli su iz Inicijative.

Iako svih ovih godina niko od političara u Prijedoru nije zvanično izrazio protivljenje izgradnji tog memorijala on još uvijek nije izgrađen. 



(Patria / Aldina R.) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.