10.6.2022. 14:23
2
Čović isključio gradonačelnika Mostara Maria Kordića iz utrke za člana Predsjedništva: Volio bih da to bude neko mlađi
U Mostaru je završena sjednica Predsjedništva HDZ-a nakon koje se medijima obratio lider stranke Dragan Čović.

Kako je rekao sjednicu su posvetili aktuelnoj političkoj situaciji.

- Od zasjedanja PIC-a, do sankcija, odluka visokog predstavnika, sastanku koji se priprema u Briselu - rekao je Čović.

Komentirao je sankcije SAD koje su uvele Marinku Čavari.

- Danas smo dali jasan stav o radu predsjednika Federacije BiH u ovom vremenu kada nemamo uspostavljenu izvršnu vlast, on je čuvao Federaciju BiH da radi. Uvažavamo njihovo pravo da rade, ali je ovo potpuno pogrešna osoba.

- Što se tiče odluka OHAR-a i PIC-a mi smo uradili sve, apsolutno sve, da stvorimo ambijent da u skladu sa zakonom dobijemo proračun za 2022. godinu. Drugi element je bio, kako tobože, sprječavamo sredstva CIK-u. Mislim da smo upravo na pritisak ministara HDZ-a u Vijeću ministara došli do prijedloga proračuna koji je u proceduri, što je bilo nezamislivo prije dva mjeseca - rekao je Čović.

Istakao je da nije dobro što se diralo u način odlučivanje unutar Vijeća ministara.

- Govorim o nesmotrenosti onih koji su pripremali ovakve odluke. One se ne smiju donositi na takav način - rekao je Čović.

Što se tiče odlaska u Brisel, Čović je potvrdio da imaju usmene razgovore već neko vrijeme.

- Ništa formalno i danas vam niko ne može kazati hoće li biti susreta u Briselu, u kojem formatu, na koju temu i u koje vrijeme. Sve ostalo je usmeno. Mi smo jasno dali do znanja da u nekim uvjetima vrlo rado, obzirom da je gospodin Mišel i bio u BiH i s njim smo razgovarali, definirati liste i sporazum koji potpisujemo, mislim 11 ili 12 stranaka, da ćemo oko člana Predsjedništva imati jednog kandidata, i u RS ćemo imati nastup - rekao je Čović

HDZ i HNS još uvijek nisu izašli sa imenima kandidata za predstojeće Opće izbore u BiH. Ono što je sigurno, danas je Dragan Čović iz utrke za kandidata na poziciju člana Predsjednipštva izklučio trenutnog gradonačelnika Mostara Maria Kordića. Istakao je se nada da će Mario Kordić završiti svoj gradonačelnički mandat na toj poziciji. Dodao je da o sebi ne razmišlja i da bi volio da to bude neko mlađi.

(A. Balićevac)

 
2
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.