10.6.2022. 16:59
0
EU će pružiti podršku sanitetskim jedinicama OS BiH
Vijeće EU je usvojilo mjeru pomoći u okviru Evropskog mirovnog fonda (EPF) u vrijednosti od 6 miliona eura u korist Balkanske medicinske radne grupe (BMTF).

Mjera pomoći će podržati izgradnju kapaciteta BMTF nabavkom neophodne opreme i materijala za sanitetske jedinice Oružanih snaga Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Srbije, koje učestvuju u BMTF. U tom kontekstu, cilj mjere je jačanje vojnomedicinskih kapaciteta regiona i napora za pružanje pomoći civilima, te na kraju doprinijeti regionalnoj saradnji i koheziji.

Kako bi se postigao cilj, mjera pomoći će financirati: sredstva za mobilnost, komponente za terenske bolnice po standardima "uloga 2", laboratorijsku opremu i potrepštine, te IT i komunikacionu opremu.

Pomoć je u ime BMTF-a zatražila Republika Sjeverna Makedonija u aprilu 2022.

(A. Balićevac)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.