13.6.2022. 8:26
0
Charles Michel objavio spisak: Dodik podržao dokument u kojem se spominje agresija na Ukrajinu
Nakon osam sati pregovora i razmatranja sinoć je u Briselu prihvaćen dokument koji je pred predsjednike parlamentarnih stranaka stavio predsjednik Vijeća EU Charles Michel.

Radi se o Političkom sporazumu o principima za osiguranje funkcionalne BiH.

Nakon što je sastanak završen, Michel je objavio dokument koji je prihvaćen od većine. Kao što je već poznato, protiv su bili Branislav Borenović (PDP) i Nenad Nešić (DNS) zbog čega sporazum nije potpisan, nego je samo prihvaćen.

Michel je odmah nakon sastanka objavio dokument koji je podržala većina lidera.

No, zanimljiv detalj je da se u dokumentu koji je Michel objavio u jednoj stavci spominje agresija na Ukrajinu.

Formulacija je to protiv koje je bio Dodik, te je još i prije nego je otputovao u Brisel govorio kako će ‘lijepo reći’ da RS to ne može podržati zbog svojih veza sa Rusijom i ovisnosti o ruskim energentima.

Međutim, pored toga što je Michel objavio dokument, on je objavio i spisak lidera koji su ga podržali.

“Ovo su učesnici koji su podržali izjavu, abecednim redom: Petar Djokić (SP), Milorad Dodik (SNSD), Šefik Džaferović (SDA), Edin Forto (NS), Bakir Izetbegović (SDA), Elmedin Konaković (NiP), Željko Komšić (DF), Nermin Nikšić (SDP), Nermin Ogrešević (NES), Elzina Pirić (PDA), Senad Šepić (NB), Nenad Stevandić (US)”, navodi se u objavi Michela.

Ime Milorada Dodika drugo je na spisku. Pored njega, isti dokument u kojem se spominje agresija na Ukrajinu, podržali su Dodikovi koalicioni partneri Petar Đokić te Nenad Stevandić.

Time je faktički Dodik podržao formulaciju protiv koje se žestoko borio i kojom bi naljutio svoje ruske prijatelje.

Iako dokument nije potpisan, jasno je objavljeno da je on podržan.

Šta su motivi ovakvog stava Dodika, nije do kraja jasno, iako je sinoć član Predsjedništva BiH Željko Komšić u izjavi naveo da se Dodik prepao sankcija.

Zanimljivo je da je Dodik zajedno sa Đokićem i Stevandićem za danas zakazao press-konferenciju.


(Admir O.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.