14.6.2022. 13:30
0
Zagađenje zraka skraćuje životni vijek za više od dvije godine
Zagađenje zraka uzrokovano uglavnom sagorijevanjem fosilnih goriva skraćuje život širom svijeta za više od dvije godine, objavio je Institut za energetsku politiku Univerziteta u Čikagu danas.

Istraživanje je pokazalo da bi prosječna osoba u južnoj Aziji živjela pet godina duže da razine finih čestica zadovoljavaju standarde Svjetske zdravstvene organizacije, prema izvještaju Instituta za energetsku politiku Univerziteta u Čikagu.

U indijskim državama Uttar Pradesh i Bihar, u kojima živi 300 miliona ljudi, ozbiljne bolesti pluća i srca uzrokovane takozvanim zagađenjem PM 2,5 čestica skraćuju očekivani životni vijek za osam godina, a u glavnom gradu New Delhiju čak za čitavo desetljeće.

Zagađenje PM 2,5 česticama prodire duboko u pluća i ulazi u krvotok.

Ujedinjene nacije su PM2,5 čestice 2013. klasificirali kao uzročnik raka.

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) saopćila je da gustoća PM2,5 čestica u zraku ne bi trebala biti veća od 15 mikrograma po kubnom metru u bilo kojem razdoblju od 24 sata, piše AFP.

Suočena sa sve većim dokazima o štetnim uticajima na zdravlje, SZO je prošle godine pooštrila ove standarde, što je prva promjena od uspostavljanja smjernica za kvalitetu zraka 2005. godine.

- Čist zrak je veoma važan za kasnije godine života za ljude širom svijeta - rekli su voditeljica istraživanja Crista Hasenkopf i kolege u izvještaju o indeksu kvalitete zraka.

- Trajno smanjenje globalnog onečišćenja zraka u skladu sa smjernicama SZO-e dodalo bi 2,2 godine prosječnom životnom vijeku - navedeno je u izvještaju.

Gotovo sve naseljene regije u svijetu premašuju smjernice SZO-e, ali nigdje više od onih u Aziji: 15 puta u Bangladešu, 10 puta u Indiji i devet puta u Nepalu i Pakistanu.


(Fena / Aldina R.) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.