19.6.2022. 20:41
0
Šta su inflacija, stagflacija i recesija?
Pojmove inflacija, stagflacija, recesija ste mnogo puta čuli, ali zapravo da li ste znali šta oni konkretno znače.

Inflacija
Prema objašnjenju Evropske centralne banke inflacija se definiše kao povećanje cijena dobara i usluga, a ne povećanje cijena pojedinih proizvoda. Ilustrativno, zbog inflacije za jedan euro/ konvertibilnu marku možete kupiti manje nego što ste za isti iznos mogli kupiti jučer.

Stagflacija
Profesori ekonomije stagflaciju tretiraju kao kombinaciju sve veće nezaposlenosti, usporenijeg privrednog rasta i sve veće inflacije.

Recesija
Recesija je kada stopa rasta jedne ekonomije pada, objašnjava struka odnosno ukoliko je stopa rasta niža u odnosu na prethodnu godinu. Upoređuju se kvartali iz jednog sa istovjetim periodom prošle godine, te se “mjeri” cjelokupni bruto društveni proizvod jedne ekonomije.

Depresija
Kako navode iz Ekonomskog fakulteta u Podgorici, u slučaju kada je ekonomski pad suviše dubok, kao u periodu velike ekonomske krize, ova faza se naziva depresija.

(A. Balićevac)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.