20.6.2022. 12:04
0
Posebna sjednica NSRS: Dodik optužio Ujedinjeno Kraljevstvo da su neprijatelji RS
U Banja Luci je počela još jedna posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske s jednom tačkom dnevnog reda, odnosno o Prijedlogu odluke o potvrđivanju Izjave člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz Republike Srpske o proglašenju Odluke o pokretanju postupka za vođenje pregovora radi zaključivanja Sporazuma o partnerstvu, trgovini i saradnji između Bosne i Hercegovine i Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske, koja je usvojena bez konsenzusa na 27. redovnoj sjednici Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Sjednica je sazvana na zahtjev člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, koji je u uvodnom obraćanju kazao da je za njega neprihvatljiv bilo koji sporazum koji umanjuje značaj RS, te da se o Sporazumu pozitivno nije izjasnilo niti jedno ministarstvo RS koje je kontaktirao. 

"Predloženi tekst Sporazuma ne sadrži obavezno mišljenje nadležnih organa entiteta iako se ovim sporazumom rješavaju pitanja iz nadležnosti entiteta. Predloženi sastav delegacije BiH za pregovore o ovom sporazumu nije prihvatljiv jer nisu uključeni predstavnici RS. Republici Srpskoj se pokušava podvaliti način na koji treba pregovarati. U delegaciji su 22 člana iz institucija BiH, a niko iz entiteta", rekao je Dodik i dodao da je Sporazum u suprotnosti sa SSP-om, koji je jedan od preduslova za priključivanje BiH Evropskoj uniji. 

Dodiku je problem što je naveden samo bosanski jezik u Sporazumu, te da je u Sporazumu spomenuta Republika Kosovo, bez, kako je rekao, upućivanja na rezoluciju Vijeća sigurnosti UN. 

"U skladu s mišljenjima institucija RS o Sporazumu jasno je zašto nisam mogao dati saglasnost na sporazum i zašto sam pokrenuo vitalni interes. Prije pokretanja predlagao sam da se sporazum doradi, ali članovi Predsjedništva BiH kao i sam predlagač su ignorisali moj prijedlog. Odnos Velike Britanije prema našem narodu i RS treba da razmotrimo, da se podsjetimo da su bili dio tima i kampanje bombardovanja nas i Srbije. Paddy Ashdown je Britanac koji je smjenjivao izabrane zvaničnike, nametao odluke protiv interesa RS. Velika Britanija bila je 2015. godine najglasniji zagovornik usvajanja rezolucije o genocidu u Srebrenici, a spriječena je aktivnostima Rusije. Vrijeme je da se okrenemo sebi i borimo se za naše vrijednosti", istakao je Dodik. 

Navodi da svaki sporazum s Velikom Britanijom treba biti analiziran. 

"Sa svakim želimo uspostavljati odnose ali da se poštuje RS i naša ustavna pozicija. Ako nema poštivanja ustavne pozicije, onda nema saradnje. Možemo da kažemo da se Velika Britanija neprijateljski odnosi prema RS. Da li je pametno da im dozvolimo da oni na naš prostor ubacuju robe bez carina i ugrozimo našu poljoprivrednu proizvodnju i dođemo u situaciju da još jednom budemo u vazalskom odnosu", poručio je lider SNSD-a. 

Kako kaže, džemper koji se zove BiH se ponovo pokušava rasparati baš na onom dijelu gdje se RS nalazi sa svojim pravima i obavezama. 

"Čudi me da ovih dana slušam svakakve ocjene da je ovo moje lično. Za racionalni pristup bi bilo dovoljno da navedem primjedbe naših ministarstava. Ovdje se ne odnosimo prema tome ko je i šta je Velika Britanija, već ko je i šta je RS. Moramo gledati širu sliku, ukoliko nam ovo sad prođe budite sigurni u najezdu novih rješenja koja će doći sa Zapada i ugroziti RS", rekao je Dodik. 

Na kraju je pozvao narodne zastupnike da podrže njegov zahtjev, jer ako ga odbiju "potpisali su sami sebi za budućnost potpisali još gora rješenja koja će doći". 

"Od Velike Britanije nikada ne možemo očekivati dobar odnos prema nama", zaključio je Dodik. 

(A. Balićevac)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.