20.6.2022. 17:55
0
U Konjicu održana konferencija o poljoprivredi i ruralnom razvoju
U Konjicu je u ponedjeljak održana konferencija o poljoprivredi na kojoj je naglašeno kako budućnost poljoprivrede ostaje na ljudima koji razumiju i prihvaćaju promjene u službi razvoja te onima koji su spremni neprestano učiti i ulagati u nova znanja i vještine.

Konferencija "Poljoprivreda i ruralni razvoj u HNK - promjene, inovacije, održivost" je održana u sklopu Dana grada Konjica, u organizaciji Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK), Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede HNK-a, Grada Konjica i Saveza.

"Cilj je bio približiti načine za rast i razvoj, kako proizvođačima tako i potrošačima, te pružiti različite oblike podrške i otvaranja potencijala HNK-a poljoprivrednoj zajednici, kako bi poljoprivredu učinili konkurentnom i održivom", navodi se u saopćenju Grada Konjica.

Uvodničari na konferenciji su bili gradonačelnik Konjica Osman Ćatić, predsjedavajući Skupštine HNK-a Šerif Špago i predsjednik Saveza poljoprivrednih udruženja Konjic Nusret Avdibegović.

Kroz pet panela govorilo se o brendiranju i zaštiti proizvoda, udruživanju poljoprivrednih proizvođača i stvaranje prepoznatljivog proizvoda, povezivanje poljoprivrede i turizma i Strategiji ruralnog razvoja HNK-a.

Panelisti su bili ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede HNK-a Donko Jović, dekanesa Agromediteranskog fakulteta Univerziteta "Džemal Bijedić" Elma Temim, predsjednik Kantonalnog odbora za razvitak HNK-a Damir Jerković, ravnatelj Zavoda za poljoprivrednu i savjetodavnu službu i zaštitu bilja Perica Bulić i docent na Agromediteranskom fakultetu Alisa Hadžiabulić.

Tokom konferencije posebno je bilo riječi o izazovima s kojima se poljoprivreda i privrede uopće, suočavaju kao posljedicama pandemije i rata na istoku Europe i kako ih prebroditi.

Zaključci današnje konferencije su, među ostalim, zahtijevanje žurne, bliske i djelotvorne suradnje na svim razinama vlasti, zatim proširivanje znanja i vještina o digitalizaciji u poljoprivrednoj proizvodnji, te konkretnija suradnje između kantonalnih i viših nivoa vlasti u prevenciji i pripravnosti za negativne posljedice u poljoprivredi.

Istovremeno, sudionici konferencije će u skladu sa zaključcima interno razmatrati preporuke o rizicima u poljoprivredi te ih dostaviti resornom ministarstvu na razmatranje. 



(Fena / Aldina R.) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.