20.6.2022. 20:29
0
Nije prošao Dodikov veto u NSRS
Narodna skupština Republike Srpske danas nije dvotrećinskom većinom usvojila odluku o potvrđivanju izjave srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika o proglašenju veoma štetnom po vitalne interese Republike Srpske odluke o pokretanju postupka za vođenje pregovora radi zaključivanja sporazuma o partnerstvu, trgovini i saradnji BiH i Velike Britanije.

Od ukupno 62 prisutna poslanika, svi su glasali, a veto je podržao 51 poslanik, niko nije bio protiv, dok je uzdržano bilo 11 poslanika, piše agencija Srna.

Dodik je ranije, u obrazloženju veta na odluku Predsjedništva BiH, naveo brojne nedostatke u vezi sa sporazumom BiH i Velike Britanije, a tiču se derogiranja nadležnosti i mišljenja RS, uz napomenu da ovakvi trgovinski sporazumi kojima se dozvoljava bescarinski uvoz određenih proizvoda, među kojima i poljoprivrednih i prehrambenih, uzrokuju (in)direktnu štetu po sektor poljoprivredne proizvodnje u Republici Srpskoj.

Srpski član Predsjedništva BiH uložio je veto na odluku koju je 8. juna Predsjedništvo BiH usvojilo, bez konsenzusa.  Prema Ustavu BiH, Narodna skupština razmatra izjavu srpskog člana Predsjedništva BiH i da ju je potvrdila dvotrećinskom većinom od najmanje 56 poslanika, osporena odluka Predsjedništva BiH ne bi stupila na snagu. S obzirom na to da prilikom glasanja nije bilo dvotrećinske većine za veto Milorada Dodika, odluka Predsjedništva postaje važeća, javlja Srna.


Nakon glasanja o apsolviranom dnevnom redu, potpredsjednik Narodne skupštine RS Denis Šulić zaključio je rad 32. posebne sjednice parlamenta.


(Amer M.)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.