22.6.2022. 10:57
0
Avdić s delegacijom iz Bahreina razgovarao o pokretanju novog internacionalnog festivala u BiH
Ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Samir Avdić ugostio je delegaciju iz Kraljevine Bahrein, predvođenu uglednim umjetnikom Abbasom Almosawijem, kao i predstavnike bosanskohercegovačke nevladine organizacije Bosnian Representative Association for Valuable Opportunities (BRAVO), saopćila je kantonalna pres-služba.

Tom prilikom oni su prezentirali idejni plan za projekt koji u narednom periodu Bosnu i Hercegovinu teži učiniti domaćinom internacionalnog festivala umjetnosti. Radi se o događaju organiziranom u više zemalja svijeta te je kao takav dokazani model promocije umjetnosti i mira. Cilj organizacionog tima je okupiti 100 umjetnika koji će imati priliku, osim predstavljanja njihovog talenta oslikavanjem dvodimenzionalnih golubova kao simbola mira, da budu i svojevrsni ambasadori kulture kojoj pripadaju.   

Upravo u želji da festival bude prostor na kojem će i posjetioci moći upoznati različite kulture, pored likovne umjetnosti i skulpture kao ključnih elemenata ovog tipa festivala, planiraju biti uključeni i kulturološki aspekti zemalja poput hrane, muzike i plesa.   

Festival poput ovoga, kako su organizatori prezentirali, idealna je prilika za umjetnike iz Bosne i Hercegovine da prošire vidike i predstave njihove radove kolegama.   

Uime organizacije BRAVO, jedan od senior projekt-menadžera Imran Polovina ovom prilikom prezentirao je i dugoročni plan prema kojem bi festival postao tradicionalan te se svake godine  održavao na novoj lokaciji u Bosni i Hercegovini s ciljem promocije svih dijelova države.  

Idejni tvorac festivala Abbas Al Mosawi smatra se jednim od najznačajnijih umjetnika Bliskog istoka. Njegova karijera počela je prije skoro 50 godina, a danas je simbol umjetnosti Bahreina. Imao je izložbe u zemljama poput Tajvana, Švicarske i Italije, a dobitnik je više nagrada za njegov rad. Na sastanku je naglasio da planira pozvati svoje kolege, kako iz Bahraina, tako i cijelog Bliskog Istoka da mu se pridruže na ovom festivalu.  

Sastanku je prisustvovao i Reyadh Yusuf Ali, predstavnik Bahrein-Bosnia and Herzegovina Friendship and Business Society, koje je u cijelom projektu poveznica između ovih dviju zemalja te od svog osnivanja teži ostvariti što jaču suradnju zarad međusobnog progresa.

Uime BBI Business Cluba sastanku je prisustvovala Azra Čolić.   

Po riječima ministra Avdića, delegacija iz Bahreina još prošle godine pokrenula je inicijativu uspostave saradnje Bahreina i BiH, u konkretnom slučaju s Kantonom Sarajevo.  

- Zainteresirani su da urade dosta kulturnih projekata, između ostalog i 'Umjetnost i mir'. Imaju namjeru krajem augusta organizirati izložbe na otvorenom, na Vilsonovom šetalištu i jednoj lokaciji na području Ilidže - naveo je ministar Avdić, naglasivši da je gostima prenio i da su institucije kulture iz Sarajeva raspoložene za saradnju s institucijama iz Bahreina.   

Konstatirao je i da će uspostavljanje zračne linije između BiH i Bahreina značiti intenziviranje veza dviju zemalja i na polju kulture.  



(Fena / Aldina R.) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.