23.6.2022. 21:33
0
Evropska narodna stranka podržava kandidatski status Bosne i Hercegovine
Evropska narodna stranka (EPP) saopćila je danas da snažno podržava kandidatski status Bosne i Hercegovine.

Evropska narodna stranka 'snažno podržava davanje statusa kandidata Bosni i Hercegovini uz razumijevanje da se poštuje Briselski politički sporazum, uključujući neophodno usvajanje izmjene Izbornog zakona, što je hitno potrebno kako bi se omogućilo uspostavljanje funkcionalnih institucija nakon predstojećih izbora, čime bi se unaprijedilo stanje zemlje u 14 ključnih prioriteta'.


Da bi zadržala kredibilitet procesa poširenja Evropske unije i omogućila svoje transformativne ovlasti, dugotrajna opredijeljenost prema zemljama Zapadnog Balkana mora se održati i njihova paralelna putanja treba da se nastavi bez utjecaja s više dinamike na osnovu zasluga, političkog usklađivanja, solidarnosti u međunarodnim pitanjima i dogovorenih obaveza, navodi se u rezoluciji Evropskog parlamenta usvojene nakon današnjeg zasjedanja.

Evropski parlament je također glasao velikom većinom da se dozvoli kadndiatski status Ukrajini i Moldaviji, a Gruziji kada ispuni uslove, navodi se u tekstu Rezolucije. 

- Evropski parlament pozdravlja prijave za članstvo Ukrajine, Republike Moldavije i Gruzije kao izraz evropskih težnji ljudi i njihove želje da žive u miru i sigurnosti u slobodnim, demokratskim i prosperitetnim zemljama koje održavaju dobrosusjedske odnose sa svim evropskim državama i uključivanje u sve bližu saradnju sa državama članicama EU. EP također pozdravlja službenu preporuku Komisije da se Ukrajini i Republici Moldaviji dodijeli status kandidata za članstvo u EU te evropska perspektiva Gruzije - navodi se u Rezoluciji.


(FENA/ Amer M.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.