25.6.2022. 11:28
0
Prodata tvornica u kojoj se nalazio zloglasni logor "Keraterm": Mjesto masovnog ubijanja
Tvornički kompleks u Prijedoru, u kojem je tokom rata bio logor Keraterm u kojem je ubijeno na stotine Prijedorčana, prodat je jednoj firmi iz Čelinca.

Ovu informaciju potvrdio je danas predsjednik Skupštine Grada Prijedora i bivši logoraš Mirsad Duratović.

On tvrdi da je mjesecima tražio da se skupi novac i kupi ovaj prostor. Međutim, kako kaže, nije dobio podršku.

 -  Ovo je treći put da je Keraterm bio na prodaju i evo sada je prodat. Kada se prodavao drugi put, tadašnji vlasnik mi je ponudio da nađem nekog da ga kupi. Ja sam svima to govorio, dajte da skupimo novac, ali niko ništa. Obraćao sam se poduzetnicima, političarima.  Džaba sve.. Sad je sve gotovo. Tada je bila cijena ispod dva miliona. Ali, nama je dozvoljeno da dolazimo, da obilježavamo godišnjicu i tu za sada neće biti problema. Kompleks je kupio jedan trgovački lanac - kaže Duratović.

Koncentracijski logor "Keraterm" bio je logor smrti koji su uspostavile srpske vojne i policijske vlasti općine Prijedor tijekom rata u BiH. Kroz sabirni logor do njegovog zatvaranja prošlo je oko 1.000–3.000 civila bošnjačke i hrvatske nacionalnosti. Od oko 300 ukupno ubijenih zatvorenika samo u noći s 23. na 24. svibnja 1992. godine u ovom logoru ubijeno je oko 200 ljudi, prenosi avaz.


(Admir O.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.