25.6.2022. 17:00
0
Konferencija u organizaciji OSCE-a: Kako spriječiti krađe na izborima?
U organizaciji Ureda Vijeća Evrope u Sarajevu i Misije OSCE-a u BiH na Ilidži je danas završena dvoednevna konferencija “Odgovor sektora kaznenog pravosuđa na prijetnje ispravnosti i integritetu izbora”.

Prvi put u Bosni i Hercegovini raspravu o “izbornim prevarama” su vodili stručnjaci iz pravosudnih institucija, policijskih agencija i Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine. 

Cilj konferencije je bio rasprava o funkcionalnoj koordinaciji između pravosudnih institucija, policijskih agencija i tijela za provedbu izbora, kao i rasprava o istragama i krivičnim gonjenjima u vezi sa izbornim prevarama.

Kao rezultat konferencije usvojeni su zaključci od kojih izdvajamo: potrebno je  imenovati kontakt osobe u svim tužilaštvima i policijskim agencijama za komunikaciju i saradnju sa Centralnom izbornom komisijom BiH, tužilaštva u BiH će sa nadležnim policijskim agencijama a kroz rad operativnih foruma za saradnju održati sastanak i napraviti plan proaktivnog djelovanja i aktivnosti koje će se provoditi kako bi se obezbijedio adekvatan odgovor na eventualne zloupotrebe u toku izbornog procesa, predlaže se i održavanje posebnog sastanka Strateškog foruma za saradnju tužilaštava i policijskih agencija na kojem će se razmatrati sva aktuelna pitanja iz ove oblasti i predložiti konkretne mjere i aktivnosti na strateškom nivou. 

Centralnu izbornu komisiju BiH su predstavljali Suad Arnautović, predsjednik i Vanja Bjelica-Prutina, članica CIK BiH.
 

(Patria / Aldina R.) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.