27.6.2022. 21:26
1
NIP priprema liste za parlamente i skupštine: Nosioci Zvizdić, Konaković, Delić, Okerić
Narod i pravda polovinom sedmice će na organima stranke potvrditi kandidatske liste koje se Centralnoj izbornoj komisiji predaju do 4. jula.

Nosilac liste za Državni parlament iz Izborne jedinice 3 (KS i BPK) je Denis Zvizdić. Iako se spominjao kao kandidat za člana Predsjedništva BiH, političkim dogovorom trojke NIP-a, SDP BiH i Naše stranke ipak je prednost data Denisu Bećiroviću iz SDP-a.

Zvizdić je mandat zastupnika na izborima 2018. godine osvojio ispred stranke SDA sa 38.506 glasova, a koju je napustio u julu 2021. godine i pristupio NIP-u. Zvizdić je drugi zamjenik predsjednika NIP-a Elmedina Konakovića. Bit će zanimljivo vidjeti koliko će na predstojećim izborima izboriti povjerenje glasača.


Iako se i Konaković spominjao kao jedan od kandidata za Predsjedništvo BiH, pa čak i za Državni parlament Konaković će ipak predvoditi jednu listu za Predstavnički dom Federalnog parlamenta, a drugu Adnan Delić koji je nedavno postao i zvanično član ove stranke. Delić je ministar privrede KS, a 2020. godine je bio "nestranački" kandidat za načelnika općine Novi Grad kada je osvojio 19.913 glasova, nešto manje od Semira Efendića koji je osvojio još jedan mandat. 

Kada je riječ o Skupštini KS nosilac liste je Elvedin Okerić, predsjedavajući Skupštine KS i predsjednik Kantonalnog izvršnog odbora NIP KS. Na drugom mjestu je Arijana Memić, na trećem Kemal Ademović, četvrti je Aljoša Čampara, a peta Danijela Kristić. Kako sada stvari stoje neke od zastupnika NIP-a mogli bismo gledati u skupštinskim klupama i u narednom mandatu.


Kada je riječ o bh. entitetu Republika Srpska NIP nije dio koalicije Pokret za državu koju čini 10 stranaka među kojima je i koalicioni partner SDP BiH. 

Inače, ovo su drugi Opći izbori na koje izlazi Narod i pravda s obzirom da su osnovani u martu 2018. godine. 


(Patria/ Amer M.)

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.