28.6.2022. 20:40
0
Novalić obećao 200.000 KM za zaštitu Partizanskog spomen groblja
Gradsko vijeće Mostara na svojoj današnjoj sjednici osudilo je uništavanje Partizanskog spomen groblja u tom gradu.

U jednoglasno usvojenom zaključku Gradskog vijeća osuđuje se uništavanja arhitektonske baštine Mostara te se pozivaju više razine vlasti da pomognu institucijama Grada u zaštiti Partizanskog groblja. Također je od policije i tužiteljstva zatraženo da brzo reagiraju i otkriju počinitelje koji su prije dva tjedna porazbijali oko 700 stotina spomen-ploča s imenima poginulih partizana.

Predsjednik Gradskog vijeća Salem Marić kazao je kako je potrebno uložiti više napora kako bi se spriječila daljnja devastacija tog nacionalnog spomenika.

- U razgovoru s gradonačelnikom i međunarodnom zajednicom imamo obećanje za pomoć u ovome. Premijer Federacije je obećao u osmom mjesecu osigurati 200.000 KM, a imamo i sredstava u proračunu Grada Mostara. Cilj je popraviti spomenike, postaviti video-nadzor i ako treba postaviti fizičku zaštitu - naglasio je Marić.

Gradsko vijeće danas je potvrdilo odluku o imenovanju novoizgrađenog mosta preko Neretve na lokaciji Avenija – Sjeverni logor, koji će od danas nositi ime Studentski most, kao i odluku da se 13. lipnja proglasi Danom civilnih žrtava rata Grada Mostara u spomen na stradanje 114 civila, koje su na taj dan 1992. godine ubile srpske snage u mostarskim naseljima Uborak i Sutina.

Prihvaćena je i odluka o formiranju povjerenstva za promjenu naziva ulica na području Mostara, koja bi u sljedećih 30 dana trebala predložiti nove nazive za pet mostarskih ulica koje sada nose imena po ustaškim dužnosnicima.

- Sukladno civilizacijskim normama, podržavamo formiranje povjerenstva za izmjenu spornih naziva ulica na području Grada Mostara. Podržavamo gradonačelnikov plan, poštujući stav naših međunarodnih partnera – rekao je Vlatko Marinović, vijećnik HDZ-a BiH.

Vijećnik SDP-a BiH Arman Zalihić ponovno je izrazio negodovanje sastavom povjerenstva, odnosnom izostavljanjem predstavnika oporbe.

- Stav SDP-a je da za ovakav prijedlog nećemo glasati, komisija nema nijednog člana iz opozicije. Ovo je komisija koju formira gradsko vijeće iz reda vijećnika, a po poslovniku trebali bi biti zastupljeni svi klubovi srazmjerno veličini. Vi na taj način nastavljate vladavinu da se prijedlozi i odluke usuglašavaju između SDA i HDZ BiH – rekao je Zalihić. 



(Fena / Aldina R.) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.