29.6.2022. 16:42
0
Dvojici zaposlenika Službe za poslove sa strancima ukupno 24 godine zatvora
Sud Bosne i Hercegovine objavio je presudu kojom su zaposlenici Službe za poslove sa strancima u Terenskom centru Mostar, Boris Kordić i Josip Kvesić, zbog zloupotrebe položaja ili ovlašćenja i krivičnog djela iznude, osuđeni na ukupno 24 godine zatvora, javlja agencija Srna.

Sud je prvooptuženom Borisu Kordiću izrekao jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od 14 godina, a drugooptuženom Josipu Kvesiću jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od 10 godina. U izrečene kazne zatvora uračunava se vrijeme koje su proveli u pritvoru, saopšteno je iz Suda BiH.

Kordić i Kvesić proglašeni su krivim da su kao službena lica od oktobra 2012. do marta 2014. godine, u sastavu grupe za organizovani kriminal, koristeći svoje službene položaje i ovlašćenja, iznuđivali novac od pojedinih stranih državljana na način da su donosili nezakonita službena akta i preduzimali nezakonite službene radnje, te pojedinim upućivali ozbiljne prijetnje da im onemoguće sticanje i produženje dozvola za boravak i da protiv njih donesu rješenja o protjerivanju iz BiH.


Oni su prijetili da će iskoristiti svoja ovlašćenja, uticaj i poznanstva s drugim uticajnim službenim licima u državnim, federalnim i kantonalnim institucijama kako bi se protiv stranih državljana, predstavništava stranih nevladinih organizacija registrovanih na području BiH i pravnih lica kojim upravljaju strani državljani pokrenuli krivični i prekršajni postupci i donijela rješenja o zabrani obavljanja djelatnosti, navodi se u tekstu Srne.

Te radnje su pripadnici grupe preduzimali u skladu s međusobnim dogovorom i u skladu s uputstvima i naredbama Borisa Kordića, kako bi prisilili strane državljane koji borave u BiH, da preduzmu radnje na štetu svoje i tuđe imovine, saopšteno je iz Suda BiH.


Kvesić je oslobođen od optužbe da je počinio krivično djelo falsifikovanje isprave jer djelo nije dokazano. Od optuženih je oduzeta imovinska korist pribavljena izvršenjem krivičnog djela u iznosu od 60.000 KM, koji su dužni u roku od 60 dana od dana pravosnažnosti presude uplatiti u korist budžeta BiH.

Sud je nakon izricanja presude donio rješenje kojim se Kordiću i Kvesiću izriče mjera zabrane putovanja koja će trajati dok za tim postoji potreba, odnosno najkasnije do upućivanja na izdržavanje kazne zatvora. Optuženima se zabranjuje putovanje izvan BiH, te su im oduzeti putni dokumenti.

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.