29.6.2022. 18:50
0
Prezentirane mape opasnosti i rizika od poplava za Kanton Sarajevo i međunarodni izvori finansiranja
Predstavnici Agencije za vodno područje rijeke Save prezentirali su danas na sastanku u Sarajevu mape opasnosti i rizika od poplava za Kanton Sarajevo, kao i aktivnosti na regulaciji korita i osiguranju proticajnog profila rijeka Željeznice i Bosne.

Sastanku u Sarajevu prisustvovali su predstavnici lokalnih zajednica, odnosno općina Novi Grad Sarajevo, Ilidža i Vogošća, te privrednici iz poslovne zone Rajlovac. Kako je kazao rukovodilac sektora za realizaciju projekata u Agenciji za vodno područje rijeke Save Mirza Bezdrob, na današnjoj prezentaciji su prezentirane mape opasnosti, a bilo je govora i o javnim nabavkama iz sredstava Agencije, odnosno međunarodnih izvora finansiranja.

Bezdrob ističe da je Direktiva o poplavama Evropske unije iz 2007. godine propisala na koji način se rješavaju problemi s poplavama, dok je BiH odgovarajućom zakonskom regulativom dovela do izrade preliminarne procjene rizika od poplava 2013. godine, a potom su izrađene mape rizika za cijelu BiH.

- Definisana su područja koja se trebaju zaštititi od poplava i koji su rizici od štete na tim područjima. Sljedeći korak je izrada planova djelovanja u kriznim situacijama nastalim poplavama, koji treba donijeti 2023. godine, u skladu s direktivom o poplavama Evropske komisije. Mape rizika su dostupne na internet stranici Agencije – rekao je.

Kako je kazao, Agencija je obezbijedila po milion KM za regulaciju rijeka Bosne u Sarajevskom polju i Željeznice u Općini Ilidža. Obezbijeđeno je 700.000 KM za uređenje desne obale rijeke Bosne u Vogošći, 275.000 KM za uređenje lijeve obale rijeke Bosne u Ilijašu, te 1.075.000 KM za obezbjeđenje proticajnog profila i to 575.000 za rijeku Bosnu u Vogošći i Novom Gradu, 200.000 KM za rijeku Bosnu na Ilidži, te 350.000 KM za rijeku Željeznicu u Trnovu.


Što se tiče međunarodnih izvora finansiranja, Agencija je kroz SDIP projekt Svjetske banke “Integrirano upravljanje i razvoj riječnog bazena Sava”, odnosno njegovu komponentu “Zaštita od poplava i upravljanje okolišem”, za Kanton Sarajevo obezbijedila 12.700.000 KM.

- Za regulaciju rijeke Bosne u Novom Gradu obezbijeđeno je 4.700.000 KM, za rijeku Bosnu u Vogošći 1.000.000 KM, za rijeku Željeznicu u Butmiru na Ilidži 5.000.000 KM, te 2.000.000 KM za rijeku Željeznicu u Otesu na Ilidži – objasnio je Bezdrob.

Šef Odsjeka za komunalne poslove Općine Novi Grad Sarajevo Kenan Bukva kazao je da su u saradnji sa Agencijom u toku aktivnosti na koordinaciji rješavanja imovinskih odnosa i pripreme projekata trajne regulacije čišćenja vodotoka na području ove općine.

- Privredna zona Rajlovac u novembru 2021. godine bila je pogođena poplavama uz velike materijalne štete. Općina je potpisala sporazum sa Ministarstvom privrede KS o obezbjeđenju sredstava za rješavanje imovinsko – pravnih odnosa za potrebe regulacije rijeke Bosne u Sarajevskom polju. U te svrhe obezbijeđeno je oko 1.900,000 KM – objasnio je Bukva.

Prema njegovim riječima, imovinsko - pravni odnosi su najsporiji i najzahtjevniji u ovakvim procesima, ali Općina se nada da će u što kraćem periodu doći do odobrenja za građenje, kako bi se stvorili uslovi za aplikaciju sredstava Svjetske banke u iznosu 4.700,000 KM za trajnu regulaciju rijeku Bosne.

- To je potez od butmirske petlje do Partizanskog mosta u Reljevu. Tom regulacijom bi riješili oko 65 posto površine industrijske zone Rajlovac, gdje smo imali najveće materijalne štete 2021. godine – dodao je Bukva.

Vršilac dužnosti načelnika civilne zaštite Općine Ilidža Enes Čorbo složio se da su imovinsko – pravni odnosi najveća prepreka za realizaciju projekata suzbijanja opasnosti od poplava. Kako je kazao, u općini Ilidža najugroženiji potez je korito rijeke Željeznice na ulazu u Otes, gdje su pokrenute aktivnosti i urađen elaborat eksproprijacije.

- Preko Svjetske banke obezbijedili smo 2.000.000 KM, tako da očekujemo da ćemo taj najkritičniji dio riješiti u ovoj godini. Na vodotocima se već obavlja čišćenje i nadamo se da ove godine neće biti problema s poplavama – zaključio je Čorbo.


(FENA/  Amer M.)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2022, Source d.o.o.