30.6.2022. 13:58
0
Usvojen državni budžet, parlamentarcima se povećavaju plaće za 500 KM: Asim Sarajlić najavio podnošenje zahtjeva za izmjene Zakona o plaćama
Delegati u Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine usvojili su Zakon o Budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2022. godinu, kojim će se, između ostalog povećati plaće parlamentarcima za 500 KM.

Za usvajanje ovog budžeta je glasalo osam delegata, protiv su bila dva, a jedan je bio suzdržan. Sa sjednice su opravdano odsutni bili Dušanka Majkić, Sredoje Nović (SNSD), Munib Jusufović (SBB) i Dragan Čović (HDZ BiH).

Prilikom rasprave o principima ovog budžeta vođena je žestoka rasprava, a najveću polemiku je izazvalo povećanje plaća parlamentarcima.

Podsjećamo, Predstavnički dom je 27. juna usvojio prijedlog budžeta institucija BiH za ovu godinu u tekstu kako ga je u parlamentarnu proceduru dostavilo Predsjedništvo BiH. Vijeće ministara BiH je 6. juna usvojilo Nacrt zakona o Budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2022. godinu koji je potom upućen Predsjedništvu BiH kao ovlaštenom predlagaču.

Ukupni prihodi, primici i finansiranje institucija BiH u 2022. godini iznose 1.073.600.000 KM, što je povećanje od osam posto, odnosno za 77.600.000 KM u odnosu na budžet institucija BiH za 2020. godinu, dok servisiranje vanjskog duga BiH iznosi 819.189.119 KM i veće je za 11.636.188 KM ili jedan posto u odnosu na budžet za 2020. godinu.

Predsjedništvo BiH je 8. juna utvrdilo Prijedlog zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2022. godinu sa izmjenom u tekstu Zakona o budžetu. Izmjena je što se sa stavke tekuće rezerve na stavku Centralne izborne komisije BiH prebacuje 2 miliona i 800 hiljada KM, odnosno sredstva koja su nedostajala za organizaciju općih izbora u BiH. Prijedlog zakona o budžetu institucija BiH je jedina tačka predloženog dnevnog reda hitne sjednice Doma naroda PSBiH.

Asim Sarajlić (SDA) je najavio da će Klub Bošnjaka podnijeti zahtjev za izmjene Zakona o plaćama, kojim će se smanjiti koeficijent izabranim službenicima, jer nije bilo moguće predlagati zaključke kojim bi se to odmah regulisalo.

(A. Balićevac)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.