30.6.2022. 21:00
1
Izetbegović: Ja ne predstavljam samo bošnjački narod, mislim da sam dužan predstavljati državu i svakog građanina ove zemlje
Predsjednik SDA Bakir Izetbegović potvrdio je da je odbio učešće na sastanku na koji je evropski komesar za proširenje Oliver Varhelyi pozvao još i Dragana Čovića i Milorada Dodika. On je kazao da mu format sastanka nije odgovarao i zato nije želio pristati na takav sastanak.

Iako smatra da je riječ o nastavku razgovora nakon sastanka u Briselu od 12. juna koji su predsjednici parlamentarnih stranaka održali sa predsjednikom Evropskog vijeća Charlesom Michelom kako bi se dogovorili precizni detalji oko obaveza BiH i potrebnih zakona pogriješio je format.

„On je valjda išao time da smo mi neki „glavni igrači“ da s nama trojicom dogovori, međutim napravio je jedan gaf. Ja neću prisustvovati trilateralnom sastanku gdje su Dodik i Čović jer ja ne želim da svodim BiH na dogovor tri lidera za koji oni kažu da predstavljamo narode. Ja ne smatram da predstavljam samo bošnjački narod, mislim da sam dužan predstavljati državu i svakog građanina ove zemlje“, kazao je Izetbegović.

Umjesto zajedničkog sastanka Izetbegović je kazao kako će sa Varhelyijem održati bilateralni sastanak online ili možda i u Briselu.

„Nakon toga sam predložio da odaberu format, da li je to Predsjedništvo BiH plus dva kolegija PS BiH ili prošireni Kolegij jer radi se o zakonima koji treba da prođu kroz Parlament. Najodgovorniji su ljudi koji predvode Parlament. Nakon što Varhelyi vidi da se neke stvari mogu uraditi mislim da je logičan slijed da razgovara sa šestorkom iz dva Kolegija“, kazao je Izetbegović.  

Smatra da će pozicija HDZ-a i Dragana Čovića slabiti počevši od predstojećih izbora.

On je kazao kako se valja izboriti za što bolju poziciju odgovornih i patriotskih političkih stranaka. 



(Patria / Aldina R.) 

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.