2.7.2022. 8:02
0
Šefica njemačke diplomatije: Ne smijemo gubiti vrijeme, RS intenzivira kurs ka otcjepljenju od BiH
Njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock još jednom se izjasnila za brz napredak u pogledu pristupa država zapadnog Balkana EU.

„Ne treba više gubiti vrijeme na integraciji i približavanju. Šest zemalja zapadnog Balkana ne samo što geografski pripadaju srcu Evrope, već i politički", izjavila je Baerbockova nakon razgovora s novom slovenskom ministricom vanjskih poslova Tanjom Fajon sa kojom se sastala u Berlinu.

"Ne smije postojati niša na Balkanu u kojoj bi se Rusija ili drugi akteri mogli učvrstiti", rekla je Annalena Baerbock. Osim Moskve, veći uticaj na Zapadnom Balkanu pokušava steći i Kina. Tanja Fajon je sa svoje strane istakla podršku Slovenije, koja je članica EU, pristupnim perspektivama šest balkanskih zemalja.

Srbija, Crna Gora, Albanija, Sjeverna Makedonija, Kosovo i Bosna i Hercegovina su u različitim fazama približavanja Evropskoj uniji. Sa Srbijom i Crnom Gorom pregovori su već počeli. Sjeverna Makedonija i Albanija imaju status kandidata, ali Bugarska blokira početak pregovora. Kosovo i Bosna i Hercegovina još nemaju status kandidata.

Što se tiče Bosne i Hercegovine, njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock kaže da se odluka o statusu kandidata ne donosi zbog unutrašnje političke situacije gdje se intenzivira kurs Republike Srpske na otcjepljenju od države u cjelini.

Europska unija je nedavno na samitu u Briselu raspravljala o napretku zemalja zapadnog Balkana. Sastanak je okončan bez ikakvih konkretnih rezultata. Njemački kancelar Olaf Scholz je usprkos tome pružio podršku zemljama regije u EU-integracijama: „Njemačka će podržati aktivnosti zapadno-balkanskih država na njihovom putu u Europsku uniju", rekao je on u Briselu. „Osjećamo se odgovornima za to da te zemlje uspiju u svojim nastojanjima. Zemlje regije konačno moraju dobiti osjećaj da se nagrađuje njihove reformske napore", rekao je Scholz, prenosi Deutsche Welle.

(A. Balićevac)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.