4.7.2022. 20:37
0
Ispitivanjem svjedoka odbrane nastavljeno suđenje Arslanagiću i drugima
Direktnim i unakrsnim ispitivanjem svjedoka odbrane Gordana Pašalića, danas je u Kantonalnom sudu Sarajevo (KSS) nastavljeno suđenje u predmetu Edin Arslanagić i drugi, čiji se akteri terete za organizirani kriminal u vezi sa zloupotrebom položaja ili ovlaštenja.

Optužnica uz Edina Arslanagića, bivšeg generalnog direktora 'Bosnalijeka', tereti i Šefika Handžića, Hasana Šepu, Aidu Selvić i Jasmina Šepu za inkriminacije koje su, prema tužbenim navodima, počinili kao uposlenici farmaceutske kompanije Bosnalijek d.d. Sarajevo, te firmi Brštanica d.o.o. Sarajevo i Carpe Diem Sarajevo.

Svjedok dr. Gordan Pašalić, nekadašnji direktor Medicinske informativne službe u sklopu Sektora Marketinga i prodaje Bosnalijeka, potvrdio je u direktnom ispitivanju kako je ova kompanija kao lider na bh. tržištu posebnu pažnju posvećivala oblasti marketinga.

To je, kako je kazao, generalno, preduvjet za uspješan plasman proizvoda na tržištu za svaku djelatnost, a posebno za farmaceutsku industriju, za koju je to apsolutni prioritet.

Referirajući se na temeljni zadatak Službe kojom je rukovodio i modalitete tog angažmana, svjedok je podsjetio na brojne skupove koji su realizirani u organizaciji Bosnalijeka, uključujući promocije i stručne prezentacije lijekova, edukativne skupove i godišnje skupove, čijim je sudionicima bio osiguran smještaj i hrana, odnosno kompletne usluge keteringa, a za što je bio zadužen restoran u sklopu ove kompanije.

Odgovarajući na upite odbrane, svjedok Pašalić se prisjetio velikih skupova realiziranih diljem BiH, ali i u inozemstvu kojima je, kako je naveo, prisustvovalo od 300, 400 i više gostiju, ali i onih manjih, organiziranih za grupe od 30 do 40 sudionika.

Kazao je kako se radilo o uobičajenim aktivnostima, odnosno standardu koji je važio za farmaceutske kompanije u zemlji i svijetu, podsjećajući na događaje poput kongresa koje je Bosnalijek sponzorirao, ali i Dana kompanije u sklopu kojih je organizirano više skupova, uključujući – Porodični dan i druženje penzionera, te Turnir u malom nogometu...

Svjedok je opisao način na koji je sve to organizirano, navodeći kako je putem sekretarice direktora Marketinga obavještavan restoran Bosnalijeka o očekivanom broju gostiju, a u slučaju putovanja o neophodnom broju lanč-paketa i slično.

Naveo je i kako je o spomenutim aktivnostima na godišnjem nivou izvještavao direktora Sektora marketinga.

Na insistiranje zastupnika optužbe da se konkretno izjasni o evidencijama broja sudionika spomenutih događaja, odnosno načinu na koji su pravdani prisustvo osoba i utrošak sredstava, svjedok je kazao kako je fakture u vezi s tim potpisivao direktor Sektora marketinga.

Na tužiteljevu opasku da je svjedok “ponavljao jedno te isto”, odnosno da se izjašnjavao - da misli, možda ili da ne zna, reagirala je odbrana, ocijenvši kako se radi o svojevrsnom pritisku na svjedoka.

Suđenje Arslanagiću i drugima, koje se odnosi na inkriminacije iz perioda 2005-2012. godina, počelo je polovinom oktobra 2016. godine na temelju optužnice iz decembra 2015. i u fazi je dokaznog postupka odbrane.

Akteri slučaja se terete za organizirani kriminal u vezi sa zloupotrebom položaja ili ovlaštenja, pranjem novca, poreznom utajom i krivotvorenjem službenih isprava, te sklapanjem štetnih ugovora, a u vezi s poslovnim aranžmanima kompanije Bosnalijek i spomenutih firmi.

Naredno ročište u ovom predmetu zakazano je za 11. jula, kada bi trebalo pristupiti ispitivanju svjedoka odbrane prof. dr. Marka Vukše, te uvođenju u spis određenog broja dokaza koji su prezentirani u dosadašnjem toku postupka.


(FENA)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.