5.7.2022. 8:24
1
Nermin Šehović neće biti kandidat za Predsjedništvo BiH, Efendić izazvao neugodnosti FUP-u?
Nermin Šehović ipak neće biti kandidat na izborima, prenosi Raport.
Njega je u kandidata za člana Predsjedništva BiH preko interesno povezanih medija promovirao Semir Efendić, predsjednik Stranke za BiH. Kasnije je to zvanično potvrdio i u izjavi za televiziju N1.

Šehović je inače šef detašmana FUP-a u Zeničko-dobojskom kantonu, a poznat je kao šef komisije koja je utvrđivala nepravilnosti u slučaju “Dženan Memić”.

Iako se sinoć kasno javio , on nije bio raspoložen za zvanične izjave. Ali, prema našim informacijama, u prijavi CIK-u uopće nema Šehovićevog imena, piše Raport.

S obzirom na to da je on u statusu policijskog službenika i da se nedavno prijavio na konkurs za glavnog tužioca Tužilaštva BiH, njegova navodna kandidatura bila je poprilično iznenađenje jer on faktički ne ispunjava zakonske uvjete za kandidata, prenosi Raport.

Evo šta piše u zakonu:

“Sudije redovnih i ustavnih sudova, tužioci i njihovi zamjenici, pravobranioci i njihovi zamjenici, ombudsmeni i njihovi zamjenici, članovi sudova/domova/vijeća za ljudska prava, notari, policijski službenici, državni službenici, generalni revizori i zamjenici generalnog revizora u institucijama u Bosni i Hercegovini i guverner i viceguverneri Centralne banke BiH, pripadnici Oružanih snaga BiH, pripadnici Obavještajno-sigurnosne agencije BiH, kao i diplomatski i konzularni predstavnici BiH u inostranstvu, koji imaju diplomatski status u skladu s Bečkom konvencijom o diplomatskim odnosima (iz 1961.godine), mogu se kandidovati za javnu izbornu dužnost samo ako prethodno podnesu ostavku na taj položaj ili postupe u skladu sa zakonima koji regulišu njihov status”.

Dakle, Šehović bi morao prije kandidature dati otkaz u FUP-u, što mu, prema informacijama ne pada napamet.

Time je Efendić izazvao, u najmanju ruku, neugodnosti za FUP-ovca.

No, veći blam ipak je na Efendiću koji će sad morati objašnjavati kako je za kandidata predložio čovjeka koji to uopće ne može biti?
 

(Admir O.)
1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.