5.7.2022. 16:29
0
Komšić: Građanske stranke imaju duplo više glasova, ne mogu samo HDZ-ovi Hrvati biti državni ministri
Ko god da bude sjedio u Predsjedništvu BiH, ne treba dati mandat za obnašanje pozicije državnog premijera predsjedniku HDZ-a, poručio je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić.

- Zato što HDZ u startu traži da na državnoj vlasti svi ministri Hrvati budu iz HDZ-a, a Hrvati ministri mogu doći i iz SDP-a ili DF-a, jer te dvije stranke u ovom trenutku imaju skoro duplo više glasova od HDZ-a. Nakon ovih izbora će imati i još više. U Ustavu BiH nigdje ne piše da ministri Hrvati moraju doći iz HDZ-a.

Ne može se dopustiti da državni premijer (predsjedavajući Vijeća ministara) bude neko sa nekih stotinjak hiljada glasova, koliko može dobiti Čovićeva stranka, i da sa te pozicije nameće nove blokade kako bi ispunio svoje ciljeve ucjenama, te da uz to i čuva RS, istaknuo je.

Stoga, kako navodi, nema razloga ni da Bećirović niti Izetbegović već sada ne iskažu spremnost na to da se svi obavežemo, ma ko sutra sjedio u Predsjedništvu BiH, da to nećemo dopustiti.

- Ucjenama i blokadama HDZ-a se mora stati u kraj, jer se svijet, pa i Bosna i Hercegovina nalaze na velikoj prekretnici, i mi ne možemo dopustiti da još četiri godine provedemo u razbijanju blokada i beskorisnim međusobnim optužbama.

Oko toga se svi na probosanskom političkom spektru već sada trebamo dogovoriti, i jedni druge pred građanima na to obavezati. Građani od nas očekuju dogovor i definisanje minumuma zajedničkih ciljeva. Ako težimo ka normalnoj i građanskoj BiH onda je to logično, poručio je Komšić.

(A. Balićevac)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.