5.7.2022. 16:45
0
Premijer FBiH Fadil Novalić u radnoj posjeti Gradačcu
Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić, u okviru današnje radne posjete Gradačcu, razgovarao je s gradonačelnikom Edisom Dervišagićem o više projekata koje je Vlada Federacije BiH finansijski podržala u ovom gradu, ali i saradnji na novim planiranim projektima.

Premijer Novalić kazao je da je na sastanku razgovarano o uređenju Starog grada, te projektima iz oblasti komunikacija i infrastrukture, ali i industrijskih zona, saopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.

- Sada imamo sve podatke o tome šta su prioriteti Gradačca kada je u pitanju odnos grada i Vlade FBiH. Kao i do sada nastavit ćemo aktivno pomagati gradski i općinski nivo - najavio je federalni premijer.

Vlada Federacije BiH je u prošloj godini u okviru podrške nižim nivoima vlasti, gradovima i općinama, izdvojila 220.000 KM za sufinansiranje radova na rekonstrukciji vodovodne mreže u Gradačcu.

Pored toga, za završetak izgradnje vatrogasnog doma u dvije godine osigurala je 310.000 KM. Također, u 2019. godini iz federalnog budžeta je dodijeljeno 115.000 KM za rekonstrukciju džamije Husejnija. Direktna budžetska podrška Gradačcu u posljednje tri godine iznosila je 375.000 KM.

Među brojnim projektima o kojima je bilo govora na sastanku najviše pažnje posvećeno je izgradnji Industrijske zone 2 i Azbest Cementa. Gradonačelnik Dervišagić je kazao da je danas razgovarano i o javnom pozivu koji je Vlada FBiH raspisala u okviru kapitalnih transfera nižim nivoima vlasti.

Premijer Novalić je tokom današnje radne posjete Gradačcu posjetio džamiju Husejnija i Udruženje boraca Patriotska liga Gradačac, te obišao spomen obilježje „Ljiljan“. Istakao je da je ovaj spomenik kao simbol odbrane i otpora, vrlo značajan i predstavlja još jedan simbol u tom gradu pored Bijele kule Huseina-kapetana Gradaščevića.

- Tu smo da vidimo šta je potrebno uraditi kako bi ovo postalo istinsko mjesto sjećanja i kako bismo ga ostavili novim generacijama koje će čuvati tekovine onoga što smo do sada stekli - dodao je Novalić.

Predsjednik Udruženja boraca Patriotske lige Gradačac Tasin Okić podsjetio je da je na ovom mjestu bila najvažnija kota odbrane zbog čega su 2012. godine odlučili izgraditi spomenik.

- Vlada FBiH i premijer Novalić osigurali su sredstva kako bismo ubrzali radove na postavljanju zemunica i tranšea kako bi sve izgledalo kao u ratu. Bit će izgrađena i spomen soba 107. motorizovanoj viteškoj brigadi, kao i musala - dodao je Okić.

Tokom posjete federalni premijer je posjetio stadion NK Zvijezda, te razgovarao sa upravom tog nogometnog kluba.

(FENA/A. Balićevac)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.