7.7.2022. 9:03
0
Dom naroda Parlamenta FBiH danas o zakonu o organizacijama osoba sa invaliditetom
Zastupnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine usvojio je Prijedlog zakona o organizacijama i reprezentativnim organizacijama osoba sa invaliditetom i civilnih žrtava rata, a danas bi o ovom prijedlogu na sjednici trebao glasati Dom naroda.

Konvencija o pravima osoba sa invaliditetom obavezuje države potpisnice da osiguraju učešće tih osoba u donošenju svih važnih odluka u vezi njihovog rada i statusa.

U važećem Zakonu o osnovama socijalne zaštite, zaštite civilnih žrtava rata i zaštite porodice sa djecom FBiH propisano je da te osobe mogu osnovati udruženja. 

Pijedlogom se uređuje postupak i uslovi sticanja statusa organizacije osobe sa invaliditetom i organizacije civilne žrtve rata, status reprezentativne organizacije osoba sa invaliditetom i civilne žrtve rata, područje djelovanja, svrha i ciljevi djelovanja, aktivnosti, vođenje registra organizacija, finansiranje, kao i druga pitanja od značaja za funkcionisanje organizacija na nivou opština, kantona i Federacije BiH.

Kada je riječ o sredstvima koja se iz budžeta Federacije BiH dodjeljuju organizacijama, pitanje je riješeno na način da se sredstva dodjeljuju putem javnog poziva u kojem su, pored osnovnih uslova, propisani i posebni uslovi da organizacija djeluje na nivou Federacije BiH i da je registrovana uz saglasnost Federalnog ministarstva rada i socijalne politike, odnosno da vrši javna ovlaštenja koja su joj povjerena od strane Ministarstva.

Utvrđivanjem reprezentativnih organizacija osoba sa invaliditetom i civilnih žrtava rata nadležne institucije će imati jasne partnere u kreiranju politika i rješenja u oblasti invaliditeta, a organizacije će imati više motivacije da se angažuju i rade na pitanjima za koja se i osnivaju, kao i zakonsku osnovu za finansiranje njihovog djelovanja, saopćeno je iz Federalnog ministarstva rada i socijalne politike. 


(Fena/Admir O.)

Dom naroda
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2022, Source d.o.o.