7.7.2022. 14:57
0
Povodom istrage Ureda za borbu protiv korupcije u slučaju "20.000 KM za tatinu firmu", oglasila se Vlada KS
Vlada Kantona Sarajevo oglasila se zvaničnim saopćenjem povodom informacija da Ured za borbu protiv korupcije istražuje slučaj "20.000 KM za tatinu firmu".

Ovaj slučaj je otvoren kada su se u javnosti pojavile informacije da je firma Izeta Forte, inače oca premijera KS-a Edina Forte, dobila "pandemijski poticaj".

Ured za borbu protiv korupcije u narednom će periodu istražiti da li je u ovom slučaju bilo sukoba interesa.

Saopćene Vlade Kantona Sarajevo ovim putem prenosimo u cijelosti:

- Ured za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Kantona Sarajevo vrši provjere po zaprimljenoj prijavi o navodnim nepravilnostima u vezi postupka odobravanja i isplate budžetskih sredstava od strane Vlade Kantona Sarajevo za finansiranje dijela minimalne mjesečne neto plaće prema firmi ENERGOGAS d.o.o. Sarajevo, vlasništvo Izeta Forte.

Kako stoji u prijavi, navodno je Vlada Kantona Sarajevo tokom 2021. godine, u dva navrata, uplatila preko 20 hiljada maraka firmi ENERGOGAS d.o.o. na ime finansiranja minimalne plaće radnika tokom trajanja Covid pandemije, a da pritom navedena firma nije imala pad prihoda, što je bio jedan od eliminatornih uslova za dodjelu sredstava. Shodno navedenoj prijavi, a u cilju poduzimanja aktivnosti iz naše nadležnosti i djelokruga rada, Ured je zatražio od Ministarstva privrede KS da mu se dostavi sljedeća dokumentacija i podaci:

- Kopiju Odluke o odobravanju i isplati dijela minimalne mjesečne neto plaće (u FBiH) za mjesec juni i juli 2020. godine, kao i kopiju pripadajuće Liste/i poslovnih subjekata koji ispunjavaju uslove po ovom Javnom pozivu;

- Kopija Uredbe o postupku finansiranja dijela minimalne mjesečne neto plaće (u FBiH) za mjesec juni i juli 2020. godine;

- Kopiju Javnog poziva za dodjelu za finansiranje dijela minimalne mjesečne neto plaće (u FBiH) za mjesec juni i juli 2020. godine, te s tim u vezi kopiju prijave firme ENERGOGAS d.o.o. Sarajevo na ovaj Javni poziv, sa cjelokupnom priloženom dokumentacijom uz prijavu;

- Kopiju Odluke o odobravanju i isplati dijela minimalne mjesečne neto plaće (u FBiH) za mjesec juli, august i septembar 2021. godine, kao i kopiju pripadajuće Liste/i poslovnih subjekata koji ispunjavaju uslove po ovom Javnom pozivu;

- Kopija Uredbe o postupku finansiranja dijela minimalne mjesečne neto plaće (u FBiH) za mjesec juli, august i septembar 2021. godine;

- Kopiju Javnog poziva za dodjelu za finansiranje dijela minimalne mjesečne neto plaće (u FBiH) za juli, august i septembar 2021. godine, te s tim u vezi kopiju prijave firme ENERGOGAS d.o.o. Sarajevo na ovaj Javni poziv, sa cjelokupnom priloženom dokumentacijom uz prijavu.

Pored navedenog, Ured je zatražio i da mu spomenuto resorno ministarstvo dostavi podatak da li su firmi ENERGOGAS d.o.o. Sarajevo, od strane Vlade Kantona Sarajevo ili Ministarstva privrede Kantona Sarajevo, tokom 2020. i 2021. godine, odobrena i isplaćena druga budžetska sredstva po osnovu prava iz Zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica i uštedama u Kantonu Sarajevo.

Iz ureda podsjećaju da su Uredbom o osnivanju Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Kantona Sarajevo propisane su nadležnosti Ureda.

Navode i da član 5. citirane Uredbe propisuje da je Ured nadležan za preduzimanje aktivnosti na prevenciji korupcije, kao i za prikupljanje podataka i informisanju nadležnih o uočenim radnjama koje mogu imati koruptivne elemente, te za postupanje po prijavama prema institucijama u svrhu provjere, prikupljanja podataka i prosljeđivanja istih nadležnim organima i institucijama, što u ovom slučaju i rade.

Neovisno o zaprimljenoj prijavi, Ured za borbu korupcije i upravljanje kvalitetom KS danas je i iz Kabineta premijera KS dobio zahtjev u kojem se traži da se ispita ovaj slučaj i utvrdi radi li se o sukobu interesa.

(A. Balićevac)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.