13.7.2022. 10:31
0
Ambasada SAD .-a osudila vandalizam u Mostaru i Neumu
Sjedinjene Američke Države oštro osuđuju šokantan i prezira vrijedan vandalizam nad pravoslavnim grobljem u Vihovićima u Mostaru i mesdžidom Islamske zajednice u Neumu.

Policijske vlasti imaju odgovornost za brzu istragu ovih događaja, a tužitelji i suci imaju dužnost privesti počinitelje pravdi. Lokalni čelnici trebali bi govoriti protiv takvog vandalizma, promicati pomirenje i međusobno poštovanje među svojim biračima i osigurati da rad njihovih općina bude usmjeren na izgradnju bolje budućnosti za sve njihove stanovnike, navode iz Američke ambasade.

Podsjetimo, pravoslavno groblje u mostarskom naselju Vihovići, koje se nalazi u zapadnom dijelu grada, oskrnavljeno je  tako što su na zidu oko groblja i ulaznoj kapiji ispisane jezive prijeteće poruke Srbima i ustaški simboli.


Jedna od ispisanih poruka, uz koju je nacrtano slovo "U", glasi: "Srpska porodica od 13 članova masovna je grobnica već iskopana, bacam granatu 12 pogiba, posljednjeg preživjelog probodem vilama!". Džematlijama u neumskom naselju Rabrani bajramsku radost jutros je pomutio grafit kojeg su nepoznate osobe ispisale na objektu uz tamošnji mesdžid.

Grafit na kojem je sprejom napisano ‘HVO’ ispisan je na zgradi starog mekteba. Na drugom objektu, u neposrednoj blizini, napisano je slovo ‘U’. S mesdžida je skinuta i odnesena zastava Islamske zajednice koja se tradicionalno ističe prilikom svih vjerskih praznika, saopšteno je iz Muftijstva Mostar.


(Patria/  Amer M.)

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.