14.7.2022. 11:30
0
Optužen za ratne zločine u Sarajevu: Je li u Banja Luci uhapšen Dragan Petković?
Osoba inicijala D. P. uhapšena je u Banja Luci, jer je za njim Interpol raspisao crvenu difuznu potjernicu zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva, saopšteno je iz banjalučke policije.

Uhapsili su ga juče pripadnici Policijske uprave Banjaluka u Ulici Prote Nikole Kostića, a kako se u saopštenju dodaje, za njim je raspisana i centralna potraga po naredbi Kantonalnog suda Sarajevo. On je potom predat pripadnicima Sudske policije Federacije Bosne i Hercegovine.

Iako iz MUP-a RS-a nisu otkrili identitet uhapšenog, nezvanično saznajemo da je riječ o Draganu Petkoviću zvanom 'Kupres' optuženom za ratne zločine na području sarajevske općine Centar. Petković je prvi put uhapšen 2015. godine, ali je tokom procesa pobjega, odnosno bio nedostupan Kantonalnom sudu u Sarajevu. 


Kantonalni sud u Sarajevu naredbu za raspisivanje potjernice za Draganom Petkovićem doino je 2016. godine s obzirom da se više puta nije pojavio na ročištu za izjašnjenje o krivnji. Petković je optužen da je, kao pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS), psihički i fizički zlostavljao više zarobljenika u zatočeničkim objektima na području sarajevske općine Centar te učestvovao u ubistvu jednog zarobljenika.

Na teret mu je stavljeno da je u junu i julu 1992., s drugim pripadnicima VRS-a, u naseljima Kromolj i Nahorevo civile udarao nogom, sajlom i palicom, maltretirao ih i oduzimao im novac i druge stvari. On je optužen da je, kod prethodno iskopanog groba, s drugima pucao u civila I.K. iz sela Tihovići, čije je tijelo ekshumirano 2006. godine.


Petković je bio uhapšen po nalogu Tužilaštva BiH 15. decembra 2015. godine po naredbi Tužilaštva BiH, a istog dana je i pušten. Predmet je potom proslijeđen Kantonalnom sudu u Sarajevu.


(Patria/  Amer M.)

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.