14.7.2022. 12:27
0
Ramić dijaspori: Pritiske na povratnike zaustaviti aktivnijim uključenjem u političke procese
Edin Ramić (SDA), ovlašteni predstavnik koalicije Pokret za državu, inače ministar u Vladi FBiH za izbjegla i raseljena lica, danas je uputio novi apel za bh. dijasporu, a u vezi registracije birača iz vana za Opće izore u oktobru ove godine.

"Poštovani građani BiH koji se nalazite širom svijeta. Trudimo se da svakodnevno informišemo, kako vas, tako i javnost u BiH o projektima koje realiziramo na osnovu sredstava koje izdvaja Vlada FBiH, također ste primijetili da smo značajno prisutni na entitetu Republika Srpska. Ono što možda nije vidljivo, primjetno na terenu je da institucije entiteta RS, općina gotovo da ne učestvuju u programima finansiranja podrške povratku.

Bez obzira što vi svakodnevno svojim aktivnostima puneći budžete tog entiteta, odnosno tih općina doprinosite razvoju entiteta RS zauzvrat imamo diskriminaciju i pritiske na povratnike. Jedini način da se to zaustavi jeste da se aktivnije uključimo u političke procese i da od nas zavise odluke kako opštinskog tako i entitetskog nivoa vlasti. 


Rok za registraciju jeste 19. juli. O tome vas informišu i mnoge značajne ličnosti, ne samo politički zvaničnici. Zamolit ću vas da se uključite u proces registracije i da date doprinos u promjeni političke slike na području Republike Srpske. Samo zajedno možemo stvari pokrenuti na bolje i sačuvati prostor iz kojeg ste i vi otišli i u kojem mi pokušavamo pomoći da se vrate naši ljudi, za generacije koje dolaze i za nas“, istakao je Ramić.

Prema informacijama Patrije CIK je zaprimio oko 50.000 aplikacija. Pretpostavka je da sve neće biti potpune, pa će se morati odbaciti. Za registraciju u aplikaciju CIK-a je potreban identifikacioni dokument, lična karta, pasoš BiH ili vozačka dozvola, odnosno preslika jednog od tih dokumenata. Birači će nakon registracije dobiti poštom preporučeno glasački listić na vlastito ime.


(Patria/  Amer M.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.