19.7.2022. 19:04
0
MMF objavio šta će se dogoditi zemljama Evropske unije ako Rusija skroz isključi plin
Ako Rusija potpuno prekine opskrbu Evrope plinom, BDP će u zemljama najovisnijim o ruskom plinu pasti za do 6%, zbog čega će pasti u recesiju, upozorio je Međunarodni monetarni fond (MMF).

Špekulira se da bi ruski predsjednik Vladimir Putin zadržati Sjeverni tok 1 zatvorenim nakon što istekne rok za rutinsko održavanje.

MMF u svojoj analizi navodi kako Evropa “i dalje nema sveobuhvatan plan” kako bi se nosila s nestašicom plina, što znači da će cijene energije i dalje rasti, a to će pak imati značajan efekt na ekonomski rast, prenosi Index.hr.

MMF je posebno izdvojio Mađarsku, Slovačku i Češku kao tri zemlje članice EU koje će pretrpjeti najgori udar u slučaju da Rusija stvarno potpuno prekine opskrbu plinom, ali naglašava da će u tom slučaju i Njemačka, Austrija i Italija također pretrpjeti značajne štete u ekonomiji.


(Admir O.)

PlinCijene
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.