21.7.2022. 17:12
0
Džaferović primio izvjestioca CDU u Bundestagu: Zabrinjavajući navodni prijedlozi Schmidta
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović primio zastupnika i izvjestioca CDU u Bundestagu za Bosnu i Hercegovinu Petera Beyera. Razgovarano je o aktuelnoj situaciji u Bosni i Hercegovini, sa naglaskom na krizu u proteklih godinu dana, kao i na predstojeće izbore.

Predsjedavajući Džaferović je kazao da su jako zabrinjavajući navodni prijedlozi Ureda visokog predstavnika Christiana Schmidta za izmjene Izbornog zakona koji su procurili u javnost. 

Džaferović je kazao da proces izborne reforme ne smije imati cilj da se jednoj političkoj stranci zagarantuje vječna pozicija u vlasti, te da je nedemokratski uskraćivati pravo nekome da bude izabran u zakonodavni dom, samo zbog toga što ne pripada većinskoj već manjinskoj etničkoj skupini u kantonu u kojem živi. Džaferović je kazao da politike prijetnji i ucjena ne smiju biti nagrađene, jer bi to ohrabrilo destruktivno ponašanje i vodilo u krizu sa nesagledivim posljedicama.

Razgovarano je o implikacijama agresije na Ukrajinu na sigurnosnu situaciju u Bosni i Hercegovini i na Zapadnom Balkanu. Razgovarano je o euroatlantskoj perspektivi Bosne i Hercegovine i Zapadnog Balkana, te ulozi Njemačke kada je u pitanju podrška integracijama, te regionalnoj stabilnosti i saradnji. 

(A. Balićevac)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.