23.7.2022. 12:25
1
GO DF - Komšić: Naša borba je za građansku državu, protiv diskriminacije i kriminala
U Sarajevu je održana proširena sjednica Glavnog odbora DF -a, a zbog aktuelne političke situacije u BiH s posebnim osvrtom na moguće nametanje Izbornog zakona BiH od strane OHR-a sjednica je ipak imala radni, a ne samo svećarski karakter, kako je bilo planirano, s ciljem promocije i druženja sa kandidatima DF na predstojećim Općim izborima u BiH.

- Izborni zakon je važan jer određuje kako ćemo živjeti. Loše politike su opasne za BiH i one dovode do genocida. Oko ovog što Christian Schmidt hoće da nametne, koncept tog teksta je da vječno ostanemo podjeljeni, da budemo država bez izlaza. To podržavaju svi stranci, samo postoji razlika da li to treba nametati. SAD i Britanci su za to ostali protiv. Suština akta je pogrešna, oduzima pravo ljudima da budu birani. Čim u BiH pomenete procente stvorili ste podlogu za belaj, ta sljepoća međunarodne zajedice u BiH je nevjerovatna. Čini se da oni hoće belaj, a ima nešto gore. To je politika koja je dovela do genocida i mi nikada nećemo odustati od borbe, a hoćemo li uspjeti to ovisi o narodu BiH, ne o volji stranaca, poručio je predsjednik DF Željko Komšić.

Njegov stav je da politika nije igra, jer iako nekad izgleda da ono što radimo nije važno, ali politika izaziva posljedice sa pozitivnim i negativnim rezultatima.Članovima DF je poručio da nemaju razloga poginjati glavu jer su im namjere čiste i bore se za državu - Populizam sluđuje ljude, sladak je ali ima gorak okus, puno je laži, a laž je najveći neprijatelj društvu, dodao je.

- Mi se borimo protiv politika bez zrna humanosti, protiv politika koje su dovele do genocida, protiv onih koji slave logore i tu nema ništa loše. Politike koje su usmjerene protiv ljudi, koje ih dijele po nacionalnosti su rodile fašizam a protiv toga se moramo boriti, istakao je Komšić.

Njegovo mišljenje je da će OHR nametnuti Izborni zakon koji je diskriminatiran. DF je protiv toga jer diskriminira Bošnjake, a posebno Srbe i Hrvate kojih nema tri posto u mnogim sredinama, kazao je lider ove stranke.

Komšić ističe da nacrtom zakona koji se planira nametnuti nisu zadovoljni ni u Zagrebu, jer su htjeli više.  - Stranci ne shvataju da ovo neće smirti stanje u BiH i da će se borba za daljnju dekonstrukciju BiH nastaviti. Ti stranci ne shvataju da rade pogrešno, dodaje Komšić. 

Zamolio je članove DF da budu oprezni jer ne bi trebalo da se izazove nasilje. Izrazio je bojazan da se zakazani protesti pred OHR -om ne iskoriste u političke svrhe što će oduzeti snagu argumentima.

- Ja ne znam ko organizuje proteste. Ne znam namjere, ali znam da ne smije biti nasilja i paljevina. Jesam da se strancima kaže da smo protiv nametanja diskriminacije i to ćemo raditi kao i do sada, istakao je Komšić.

Ova stranka je prema njegovim riječima opstala jer se bila okrenuta istini, bila principijelna, zbog čega su je napadali sa svih strana i ljevičari i desničari, a udarali su je i stranci koji imaju svoje interese.

- Demokratska fronta je opstala jer se oduprla izazovima kriminala i za nju se ne vežu nikakve koruptivne afere, poručio je predsjednik te stranke. 

- Naše namjere su čiste, naša politika nikog ne smije ugroziti osim lopove i neprijatelje BiH. Imamo pravo da se borimo za svoju političku ideju jer mislimo da je dobra, a stranka je tu ideju jasno profilisala u političkom i ideološkom smislu tako da punih usta kažemo jesmo za građansku BiH, istakao je Komšić.

Problem je što se ne dokazujemo čestitošće, pameću sposobnosti, već time jesmo li Srbi, Hrvati, Bošnjaci, vjernici, ili ateisti. Niko neće biti manje od svega navedenog ako bude čovjek. Ako ostane kao što je sada, ako se bude čuvala konstitutivnost kao sistem koji ne funkcioniše jer gura ljude u konflikt neće biti sreće u BiH, dodao je lider DF i član Predsjedinštva BiH.

Naziv koalicije na predstojećim izborima je "Željko Komšić  za građansku BiH - DF - GS".

Na izbore izlaze sa 23 kandidatske liste u 7 kantona, 10 za Predstavnički dom Parlamenta FBiH i 5 za Državni parlament. U RS DF nastupa u koaliciji Pokret za državu gdje se očekuje da prvi put stranka dobije delegata u NSRS 

- Na listama za Skupštine kantona se vodilo računa o onome što slijedi nakon Izbora a to je izbor Delegata u Dom naroda FBiH. Ovog puta izlazimo na izbore u najboljem sastavu sa kandidatima koji imaju jasno izražene državotvorne principe. Pokazalo se važnim imati člana Predsjedništva BiH i opet će biti važno. Ovog puta je važno objasniti glasačima da nam treba i veća podrška za izbor kandidata DF u predstavnička tijela da bi mogli preći u ofanzivu za građansku BiH, a to je bitka za ravnopravnost građana, istakao je generalni sekretar DF Dženan Đonlagić..

(A. Balićevac)

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.