23.7.2022. 20:25
0
Za gašenje požara na Blidinju izbačeno 57 tona vode. Vatra još uvijek gori
Helikopterski servis RS je za potrebe izviđanja i gašenja zahtjevnog požara na području Parka prirode Blidinje izvršio 72 leta i izbacio 57 tona vode, izjavio je direktor ovog servisa Boban Kusturić za RTRS.

Kusturić je naglasio da je ovo period kada ima jako puno posla, što je pokazao i jučerašnji dan.

“Od nekih ranih jutarnjih sati smo gasili požar na području Blidinja i to dio prema stambenim objektima kako bismo bi spriječili ugrožavanje civilnog stanovništva. Radili smo i sa kanaderom koji je došao iz Hrvatske. U tom trenutku stiže poziv za medicinsku evakuaciju pacijenta iz Foče ka UKC RS. Vratili smo se pred noć i nastavili gašenje požara na Blidinju”, rekao je Kusturić.

Kusturić je istakao da prioritet imaju situacije u kojima su ugroženi ljudski životi i medicinske evakuacije.

On je napomenuo da pripadnici Helikopterskog servisa RS uspijevaju da, uz izuzetna naprezanja i sa malim brojem helikoptera, izvršavaju veoma kompleksne zadatke.

“Broj helikoptera kojima raspolaže Helikopterski servis RS je trenutno nedovoljan da pružimo pomoć u gašenju požara na više lokaliteta istovremeno, iako smo svjesni da je neophodno odgovoriti svim zahtjevima zbog materijalnih i ekoloških šteta koje ovakvi požari mogu nanijeti”, ukazao je Kusturić.

Kusturić je napomenuo da su u prethodnom periodu u razgovoru sa Vladom RS tražili da im se, čim to mogućnosti dozvole, nabavi još jedan helikopter s kojim bi mogli raditi.


(Admir O.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.