24.7.2022. 18:53
0
Schmidt se vratio, utorak bi mogao biti ključan za Izborni zakon BiH
Visoki predstavnik Christian Schmidt vratio se danas u Bosnu i Hercegovinu iz Njemačke, Schmidt je danas stigao letom WizzAira u Tuzlu, nakon se uputio za Sarajevo, u svoju rezidenciju.

U medijima se pojavila informacija da će u utorak objaviti odluku o izmjenama Izbornog zakona. Prema tim izvorima doći će do nekih manjih izmjena, ali će ključni problem i dalje ostati, a to je uvođenje cenzusa od tri posto za delegiranje u Dom naroda FBiH. Time bi bili izgubljeni hrvatski delegati u dva kantona što bi moglo napraviti značajnu promjenu u raspodjeli političke moći u BiH.

S druge strane zastupnik u njemačkom Bundestagu Josip Juratović je istakao da je preuranjeno govoriti o bilo kakvoj odluci Christiana Schmidta, visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini o izmjenama Izbornog zakona ali da ima saznanja da će 40 eksperata među kojima i politički subjekti u utorak 26. jula održati sastanak i zauzeti pozicije.

On je prvi visoki predstavnik koji ne donosi sam odluke nego je pozvao stručni tim na osnovu Deklaracije koja je već prije godinu dana dobila 60 tisuća potpisa i na principu te deklaracije pozvao je sve da se donese najbolje rješenje. Prije nego što budem imao bilo kakav dokument kao zaključak , mislim da nije korektno da mi unaprijed dovodimo neke zabrane, i ako to još nigdje na papiru ne stoji, nego je možda neko negdje izustio , a sad se koristi u neke svrhe, a ne znam kome bi to trebalo koristiti”, rekao je Juratović.

(A. Balićevac)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.