25.7.2022. 11:54
0
Koalicija Država: "Visoki predstavniče, suzdržite se od prelaska crvene linije"
Predsjednik Platforme za progres, član Koalicije Država i kandidat za člana Predsjedništva BiH, Mirsad Hadžikadić, održao je u neposrednoj blizini OHR-a press konferenciju na kojoj su se obratili i drugi članovi Koalicije, a u vezi nametanja izmjena Ustava FBiH i Izbornog zakona BiH od strane visokog predstavnika Christiana Schmidta.

„Visoki predstavniče, svjedočim uznemiravajućem činu od vas i ureda OHR-a. Autoritet visokog predstavnika kao kategorija je neupitan u okviru Dejtonskog mirovnog sporazuma, čini se i neograničen. Provedba civilnih aspekata sporazuma podrazumijeva širok spektar uključujući i zakonodavnu. Vaša moguća intervencija u Ustav i Izborni zakon ikakvog legitimiteta je prelazak crvene linije sa nesagledivim posljedicama. Uloga OHR-a se ogleda da se koristi za dobrobit države i svih njih naroda. Prijenos suvereniteta sa države na ured OHR-a je privremen i nikako konačan. Zadirući u Ustav i Izborni zakon OHR kreira državni i etički presedan koji će delegitimizirati OHR. 

Podržite li dalju etničku i teritorijalnu podjelu i izborni aparthejd kako se najavljuje Koalicija Država će stati uz građane.

Na vlasti su političke partije koje su sljedbenici presuđenih ratnih ideologija. One su garniture koje odlikuju i slave presuđene ratne zločine.

Svakako ne nose imena cijelih naroda, narode predstavljaju njihovi predstavnici. Nikakvi neumski, telefonski, kafanski pregovori sa političkim elitama nemaju legitimitet zastupanja interesa građana BiH.

Pozivamo vas da se suzdržite od zakonodavnog djelovanja po ovom pitanju", naveo je Hadžikadić.  



(Patria / Aldina R.) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.