25.7.2022. 19:22
0
Ministar Martić u posjeti Vrhbosanskom bogoslovnom sjemeništu
Federalni ministar prostornog uređenja Josip Martić, posjetio je danas Vrhbosansko bogoslovno sjemenište u Sarajevu gdje ga je primio rektor Zdenko Spajić.

Povod posjete je potpisivanje ugovora kojim su osigurana financijska sredstava u iznosu od 70.000 KM za realizaciju projekta „Zamjena prozora i obnova fasade na istočnom krilu nacionalnog spomenika kulture „Građevinska cjelina - Crkva sv. Ćirila i Metoda s Bogoslovijom u Sarajevu“.

- Zadnjih sedmica intenzivno potpisujem ugovore o sufinanciranju različitih projekata na području Federacije BiH, a posebno me raduje što sam danas u Vrhbosanskom bogoslovnom sjemeništu ovim lijepim povodom - kazao je Martić.

Naime, pojasnio je ministar, iz proračuna FBiH putem Javnog poziva Ministarstva izdvojeno je 70.000 KM za nastavak radova na zamjeni prozora i obnovi fasade Sjemeništa, čija je jedina sanacija bila 1980-ih godina.

Rektor Spajić je istaknuo da će se realizacijom navedenog projekta ostvariti još jedan korak u zaštiti nacionalnog spomenika koji predstavlja jednu od najljepših zgrada u Sarajevu.

- Očuvanje kulturne baštine spada u jedan od prioriteta Katoličke crkve u ovoj državi i sretni smo da nas u tome podržavaju i predstavnici vlasti - kazao je Spajić, saopćeno je iz Federalnog ministarstva prostornog uređenja.

Zgrada Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa u Sarajevu građena je u razdoblju od 1892. do 1896. godine po projektu Josipa pl. Vancaša, a njezin graditelj bio je Ivan Holz. Objekt je 2011. godine proglašen nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine.

(FENA/A. Balićevac)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.